Агропрогноз: півдню Одещини знову загрожує посуха

У 2021 році півдню України знову загрожує посуха. Про це, спираючись на дослідження, заявляють експерти. Тож природа знову кидає виклик – насамперед аграріям.

Наразі озимі Одещини перебувають в задовільному стані, але ґрунтознавці Одеського університету ім. Мечникова виявили проблему — земля майже скрізь суха, запаси вологи мінімальні. Тож катастрофічна посуха може повторитися.

«Ту вологу, яка в край необхідна в ранньовесняний період та на початку літа — тобто та продуктивна волога, яка необхідна рослинам для розвитку в період вегетації, можемо не отримати», — розповів Андрій Буяновський, завідувач кафедри географії України та ґрунтознавства Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова.

Такі ж побоювання і в аграріїв: паростки дуже слабкі й можуть загинути. Коренева система рослин неміцна, а для зимування, пояснюють, це має великі ризики.

Але окрім опадів, кажуть фермери, підводять і чиновники. У травні у розпал посухи у Міністерстві економіки та сільського господарства заявили: держава виділить аграріям безповоротну дотацію до 5 тисяч гривень на один гектар втрачених посівів. Однак цього не сталося.

“Робилися виїзні комісії і все: на цьому все закінчилося: на їхні обіцянки, на розмовах, все – нуль! Обладміністрація питання це не вирішує, вони кажуть: так, так, так: ми подаємо до Кабінету міністрів, Кабінет міністрів, звичайно ж, нічого не відповідає, все!”, – ділиться Віктор Чулак, керівник фермерського господарства.

Аграрії зазначають: нині на межі банкрутства близько 50% господарств півдня Одещини: немає коштів ні на податки, ні на погашення кредитів, ні на насіння. Від держави просять пільгових канікул та дотацій.

Якщо буде дотація на основі повернення – нас це теж влаштує, тому що ми будемо працювати, будемо вкладати в землю, будемо сподіватися на хороший урожай, щоб і дотацію повертати, і виконувати всі свої зобов’язання за договорами оренди перед банками і перед оподаткуванням”, – каже фермер Дмитро Федоров.

В Одеській облдержадміністрації на можливість такої підтримки дивляться скептично. Та радять фермерам переорієнтуватися на вирощування інших культур.

“Якщо брати класичне землеробство, яке, скажемо так, “виорав, посіяв, зібрав”, то ми розуміємо, що в нашому регіоні так працювати більше не буде. Ми так можемо ще рік-два попрацювати і все закінчиться тим, що більшість господарств збанкрутує, потрібно робити диверсифікацію”, – пояснює Іван Петрів, начальник управління аграрної політики Одеської обласної державної адміністрації.

Фермери зі свого боку заявляють: відповідні програми диверсифікації існують лише на паперах, – у кабінетах можновладців. Своєю чергою, науковці закликають державу розробити Комплексну стратегію для агропромислового сектору, яка б передбачила, зокрема, відновлення зрошувальних систем та польових лісосмуг.

Джерело – “Подробности”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *