Акциз – громадам! З місцевих бюджетів Одещини не вилучать аж півмільярда гривень – АМУ

Акциз на пальне залишиться в громадах: завдяки наполяганню, зокрема народних депутатів-мажоритарників, цей податок і надалі дозволить розвиватися містам.

15 грудня Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» №4100-д від 05.11.2020. Одним з найголовніших бюджетних питань для громад було збереження зарахування до бюджетів місцевого рівня частини (13,44%) акцизного податку на пальне.

За голосуванням пильно слідкували в Асоціації міст України, яка відстоює інтереси місцевих органів влади. Там пояснюють: у час пандемії, економічної нестабільності та загроз місцеві органи самоврядування взяли на себе величезну відповідальність за вирішення проблем в медицині, забезпеченні лікарень кисневими концентраторами, допомогу освітянам, виплати вразливим категоріям громадян. Натомість їхні бюджети потерпають від недоїмок, – тому знайти кошти, аби передбачити їх у плануванні бюджетів на 2021 рік, – необхідно.

Напередодні Голова Асоціації міст України Віталій Кличко направив відкрите звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Голів депутатських фракцій та груп підтримати щодо необхідності збереження на постійній основі зарахування до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування 13,44% акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального.

В результаті прийняття проєкту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» вдалось зберегти 7,5 млрд. грн.  бюджетних коштів для громад України.

Як повідомили в Одеському регіональному відділенні АМУ,  місцевим органам влади в Одеській області вдасться зберегти близько 500 млн. гривень акцизного податку з пального для місцевих бюджетів.

Сума збережених коштів становить серйозні цифри, особливо значні надходження у громадах, на територіях яких розташовані АЗС:

м. Одеса- 217 млн. грн. ;

м. Білгород-Дністровський – 5,5 млн. грн.,

м. Ізмаїл – 10,9 млн. грн.,

м. Чорноморськ – 14,4 млн. грн.,

м. Подільськ – 4,8 млн. грн.,

м. Южне – 2,5 млн. грн.,

м. Ананьїв- 7,2 млн. грн.,

м. Кодима – 2,4 млн. грн.,

м. Арциз – 2,2 млн. грн.,

селище Овідіополь – 5,2 млн. грн.,

м. Рені – 2,1 млн. грн. ;

м. Татарбунари – 2,8 млн. грн.,

селище Захарівка – 4,8 млн. грн.

Красносільська територіальна громада – 5,7 млн. грн.;

м. Балта -3,9 млн. грн.;

Авангардівська територіальна громада – 25 млн. грн.;

Маяківська терторіальна громада – 4 млн. грн.,

Таїровська територіальна громада – 14 млн. грн.,;

Любашівська територіальна громада – 5,2 млн. грн.;

Усатівська т/г – 21 млн. грн.;

Нерубайська т/г – 32 млн. грн.,

Фонтанська т/г – 21 млн. грн

Важливим даний податок є і для сільських громад: с. Саф’яни (центр новоствореної громади, Ізмаїльський район) – 1,1 млн. грн., с. Кучурган- 2,3 млн. грн., с. Петровірівка-2,2 млн. грн.

Варто зазначити, що за правки до законопроекту про бюджет, які дозволили залишити акциз на місцях, проголосували народні депутати-мажоритатрики від Одещини, серед них – Анатолій Урбанський, Олексій Горнчаренко, Антон Кіссе, Артем Дмитрук, Степан Чернявський, Олександр Ткаченко, Ігор Васильківський, Тетяна Плачкова та інші.

“Асоціація міст України та представники органів місцевого самоврядування переконливо довели народним депутатам важливість правок до Бюджетного кодексу, якими передбачено, щоб акциз на паливо залишався у місцевих бюджетах. Від імені Асоціації міст, від наших мерів та й від себе особисто хотів би подякувати народним депутатам від Одещини, які підтримали таке важливе рішення для наших громад. Це дуже велика підтримка і відчутне піклування про подальший розвиток громад Одеської області. Сподіваємось на співпрацю в майбутньому”, – прокоментував результати голосування В’ячеслав Демченко, виконавчий директор Одеського РВ АМУ.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *