В центрі Одесі протестували проти знесення будівлі пам’ятки архітетури

Мешканці Одеси вийшли на акцію проти знесення будівлі друкарні Юхима Фесенка на вулиці Рішельєвська, 47, що в центрі міста. 

12 грудня тут відбувся захід «Врятуємо стару Одесу разом!» з метою збереження історичного вигляду вулиці Рішельєвській, зокрема будівель за адресою вул. Рішельєвська 47, 49 і Велика Арнаутська 40, Рішельєвського театру і пам’ятників навколо. На місці колишніх пам’ятників архітектури, історичних будівель, і поруч з існуючими пам’ятками планується звести багатоповерховий житловий будівництво. Одесити виступають за збереження історичних будівель і в цілому історичного і архітектурного вигляду на цьому місці.

Люди тримали в руках плакати з написами “Типографія Фесенко – типографія УНР”, “Не руйнуйте туристичний потенціал”, “Архітектура – це музика застигла у часі”.

За словами голови регіональної філії Українського інституту національної пам’яті Сергія Гуцалюка, будівля друкарні має історичну та архітектурну цінність не тільки для Одеси, а й для всієї України.

“Тут друкували гроші Центральної Ради, Української Народної Республіки, гроші часів Гетьмана Скоропадського. Тут друкували українські видання, коли українська мова в Російській імперії була заборонена, хлібні картки під час оборони Одеси”, – пояснив Гулалюк.

Нагадаємо, будівлю друкарні Юхима Фесенка планують знести заради спорудження нового будинку.

За інформацією начальника управління державно-будівельного контролю Одеської міськради Олександра Авдєєва, на місці колишньої друкарні планують побудувати шестиповерховий будинок.

Раніше виконувачка обов’язків директора департаменту архітектури та містобудування Тетяна Боринська розповіла про проект будівництва на місці старовинного особняка на вулиці Рішельєвській, 47/49. За її словами, фасад будівлі збережуть, однак візуалізації в управлінні архітектури немає, а проектну документацію готують не в муніципалітеті. Вона була оприлюднена на сайті архітектури і містобудування, але в ній не вказана пряма вимога про збереження фасаду.

Зазначимо, будинок генерал-майора Олександра Шнеля побудували у 1841 році. Він виконаний в російсько-візантійській стилістиці. Тут була розташована друкарня Юхима Фесенка, одна з найвідоміших в місті. За інформацією Одеського краєзнавчого музею, саме в цій друкарні у 1900 році вийшов один з перших накладів історичного роману “Чорна рада” Пантелеймона Куліша.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *