Махінація на 131 мільйон: НАБУ завершило слідство у справі посадовців міськради Одеси

Детективи НАБУ завершили досудове розслідування у справі щодо трьох посадовців Одеської міської ради та приватного підприємця. За версією слідства, їхні дії призвели до збитків у 131 мільйон гривень, повідомили в пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Там розповіли, що матеріали кримінального провадження відкрили підозрюваним та їхнім захисникам. Після ознайомлення обвинувальний акт скерують на розгляд до Вищого антикорупційного суду.

За версією НАБУ, директор департаменту комунальної власності міськради Олексій Спектор, голова постійної комісії Василь Шкрябай, керівниця юридичного департаменту Інна Поповська та керівник фірми “Ньюс Йорк Корпорейшн” Діамід Згоннік змовилися в 2016 році з низкою осіб задля купівлі нерухомості за завищеною ціною.

Йдеться про купівлю міською радою понад 6 тисяч квадратних метрів нежитлової нерухомості на площі 141 гектар (колишній аеродром “Застава”). Завдяки цій землі мерія планувала розширити площу для поховань на Одеському кладовищі “Західне”. Коштувала ця нерухомість понад 146 мільйонів гривень. Таку ціну встановили нібито за результатами незалежної оцінки.

Через два роки державна спеціалізована експертна установа в межах розслідування НАБУ та САП провела експертизу й дійшла висновків, що ціну викупу завищили більш ніж у 10 разів. Як запевнили в пресслужбі НАБУ, реальна вартість становить приблизно 15 мільйонів гривень. Дані, на підставі яких у 2016 році визначили ціну, виявилися неправдивими, наголосили в НАБУ.

146 мільйонів гривень, які департамент комунальної власності Одеської міської ради сплатив за будівлі та споруди комерційній компанії, вивели та легалізували її власники через низку суб’єктів господарювання, пояснили в НАБУ.

17 червня посадовцю Одеської міськради Олексію Спектору та директору ТОВ “Авіакомпанія Одеса” Андрію Вірченку, який фігурує у справі, обрали запобіжний захід у вигляді застави. 18 червня депутату Одеської міської ради та голові постійної комісії з питань комунальної власності Василю Шкрябаю обрали запобіжний захід у вигляді застави в 10 млн 510 тисяч гривень.

Начальницю юрдепартаменту Інну Поповську відпустили під заставу, в 630 тисяч гривень. Також вона має прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну свого місця проживання і утримуватися від спілкування з представниками/працівниками низки фірм, свідками та іншими підозрюваними.

Водночас суддя відмовила у застосуванні обов’язків у вигляді здачі закордонних паспортів і носіння електронного браслету. повідомляє “Слово і діло”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *