ЦВК скасувала постанови Одеської комісії про реєстрацію “двійників” Філімонова та Зеленського

Центральна виборча комісія скасувала постанови Одеської територіальної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатами на посаду міського голови “тезок” Олега Філімонова, Володимира Зеленського та Міхеіла Саакашвілі.

Про це повідомили у пресслужбі комісії.

Там зазначили, що скарга надійшла від одеського осередку політичної партії “Слуга народу”. Політсила вимагала визнати “бездіяльність” Одеської ТВК та “неналежну перевірку документів” чотирьох кандидатів з прізвищами Філімонов, двох Зеленських та Міхеіла Саакашвілі.

У ЦВК перевірили постанови “двійників” та заявили, що у їхніх документах відсутня інформація про внесення грошової застави. Також у Центральній виборчій комісії припустили, що реєстрація цих кандидатів може свідчити про “свідоме введення виборців в оману”. Постанови скасували.

Також Одеську ТВК зобов’язали до 21:00 3 жовтня повторно розглянути документи щодо Філімонових, Зеленських та Саакашвілі. Крім того комісія повідомила про звернення до Національної поліції, аби правоохоронці перевірили обставини реєстрації кандидатів.

Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, 30 вересня Одеська територіальна виборча комісія оприлюднила нові постанови про реєстрацію кандидатів на посаду міського голови Одеси. Серед них – двоє Зеленських, четверо Філімонових та один Мехіал Саакашвілі.

Нагадаємо, так звана технологія двійників передбачає реєстрацію кандидатів зі схожими чи ідентичними іменами, прізвищами, а в деяких випадках навіть по батькові, при застосуванні мажоритарних систем або ж на місцевих виборах. “Двійники” потрібні для того, щоб розпорошити голоси за певного кандидата, оскільки при схожих прізвищах та іменах виборцю досить легко припуститися помилки.

На місцевих виборах роль такої технології може бути досить серйозною: це пов’язано з меншою кількістю виборців, а отже й більшою “вагою” одного голосу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *