У Крижанівці будують новий дитячий садок. ВІДЕО

У селі Крижанівка, що незабаром увійде до складу Фотанської територіальної громади на Одещині, зовсім скоро здадуть в експлуатацію новий дитячий садок. Робота кипить і всередині будівлі, і на прилеглій території, випереджаючи графіки. Проект потрапив до президентської програми “Велике будівництво”, а відвідувати його зможуть 120 маленьких крижанівців.

Яскраві фасади, підлога з підігрівом, сонячні батареї на даху: будівництво нового дитячого садка у Крижанівці виходить на фінішну пряму. Тут вже готують тротуарну плитку  для прилеглої території, а в самій будівлі фарбують стіни і стелять лінолеум, ось-ось почнуть монтаж сантехніки в душових і вбиральнях.  Системи водопостачання та опалення успішно пройшли тестування.

“Тут власна газова котельна, яка буде забезпечувати тепло у приміщенні, свій тепловий вузол, який забезпечить гарячу і холодну воду, тобто фактично це буде автономний дитячий садок. Досить великі групи, більше 40 метрів ігрові, спальні, ліфти”, – розповідає про хід будівництва прораб Олександр Титаренко.

Садок для маленьких крижанівців розрахований на 120 місць. Голова села Наталя Крупиця розповідає – проекту пощастило, бо він потрапив до переліку президентської програми  «Велике будівництво». На дітях тут не економили – просторі ігрові, спальні, їдальня, і спортивна зала на цокольному поверсі вже скоро зустрінуть малят. Вже змонтована якісна протипожежна система. Але до того місцевій владі довелося добряче повоювати за цю ділянку, бо була вона у приватній власності.

Я мріяла про дитячий садок. Але нам не було де його будувати, ми не мали землі у комунальній власності. Два роки я вела перемовини з фірмою “БудМарин”, якій у 2006 році на 49 років віддали в оренду 12 гектарів землі. В генеральному плані там спавді є дитячий садок, школа і великий стадіон, – але бізнес не буде зводити ні школу, ні дитсадок. Повернули в комунпльну власність 72 сотки. Зробили проект, замовником виступає районний відділ освіти, я вдячна району, що вони взяли цей об’єкт на себе, бо ми за наші кошти ніколи не збудуємо дитсадок”, – поділилася Крижанівська сільська голова Наталія Крупиця.

Новий об’єкт зводиться на основах співфінансування: Крижанівська сільська рада виділила 9 млн. грн. власних коштів, основна частина коштів профінансувана з бюджету Лиманського району та обласної скарбниці. Пані Наталя вдячна голові Одеської ОДА Максиму Куцому за сприяння, адже цей об’єкт потрапив до президентської програми “Велике будівництво”, тому й реалізується такими швидкими темпами.

Зараз всередині приміщення – численні риштування. Будівельники завершують  монтаж внутрішньої вентиляції, підганяють облицювальну плитку, ведуть оздоблювальні роботи. Усе разом – це 3 тисячі квадратних метрів площі. Проектом передбачено, що дитячі групи будуть інклюзивними і врахують потреби особливих діток.

Детальніше про те, як ведеться будівництво об’єкту – в репортажі СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *