Скульптури з Одеського оперного театру переїздять до замку Куріса

Скульптури, які раніше прикрашали верхню частину будівлі Одеського академічного театру опери та балету, відреставрують та встановлять у маєтку Курісів, що в селі Курісове Одеської області, що стане адмінцентром нової територіальної громади.

Про таке повідомив екснардеп та співзасновник “Фонду імені Івана Куріса” Дмитро Волошенков на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, під час капітального ремонту оперного театру, який закінчили в 2007 році, частково зруйновані скульптури вирішили замінити на пластикові копії. У такий спосіб нібито планувати зменшити загальне навантаження на фундамент будівлі.

Демонтовані скульптури з кінця 90-их років назавжди оселилися у дворі скульптурно-експериментальної творчої майстерні художнього фонду. За ними доглядали працівники, які прагнули подарувати друге життя цим камінним свідкам історії. Однак такої можливості не було”, – написав Волошенков.

Він пояснив, що згодом виникла ідея відновити зруйновані скульптури та встановити їх у садибі Курісів в Одеській області.

“Після листування з адміністративними органами ми отримали дозвіл та підтримку від департаменту культури Одеської ОДА. Реставратором став скульптор Сірченко О.Ю., майстерня якого знаходиться у Новій Дофінівці. Туди поступово і почали перевозити скульптурні фрагменти для реставрації та подальшого експонування на території маєтку Курісів”, – розповів співзасновник “Фонду Куріса”.

Наразі скульптури знаходяться у майстерні. Після цього їх планують встановити безпосередньо в садибі. Однак коли саме перші відновлені скульптури перевезуть до села Курісове, колишній парламентар поки що не знає.

Зазначимо, садибу начальника канцелярії Суворова Івана Куріса побудували після перемоги над турками. Тут жили майже п’ять поколінь роду Курісів. У будівлі було 78 кімнат, башти, парадний зал. На території штучні озера, фонтани, мармурові скульптури. У радянські часи маєток пограбували, в 90-ті його знищила пожежа від блискавки.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *