В “Радужному” відкриють приватну школу з малокомплектними класами

З кожним новим днем ​​і загрозливими показниками захворюваності, Одеський регіон наближається до «червоної зони». Є велика ймовірність, що у вересні діти не скрізь сядуть за парти, школи залишаться закритими, а процес навчання вчергове перенесуть в онлайн. Тобто по суті, перекладуть на плечі батьків. Розуміючи всю «красу» такої перспективи, батьки школярів стали активно шукати вихід із ситуації. І – знайшли. Про нові підходи до навчання під час карантину СИЛІ ГРОМАД розповіла Оксана Ящук, мама школяра і викладачка математики з великим стажем.

Нещодавно пані Оксана, разом з групою інших батьків, а також бабусь і дідусів, організували в ЖМ «Райдужний», що під Одесою, приватну школу «Радуга».

 Кор.: Пані Оксано, розкажіть, як прийшла ідея створення вашої школи?

Пам’ятаєте приказку: «Порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих»? Ось так і ми. Подивилися, що відбувається в системі освіти, як реагують діти на навчання по інтернету – і зрозуміли, що треба щось робити.

Кор.:  Тобто спочатку ви вирішували виключно завдання освіти власних дітей і онуків?
Спочатку власних. А потім зрозуміли, що потрібно об’єднувати зусилля. І не тільки тому що так дешевше оплачувати педагогів. А тому, що дітям, навіть в умовах карантину, потрібна соціалізація. Або не віртуальне, а реальне спілкування. З однолітками і педагогами. Взаємодія вчителя та учня – це не просто передача знань, наукової освіти. Це процес виховання, формування емоційного інтелекту. І ще не відомо, що для життя важливіше. Ось ми і придумали школу з малокомплектними класами, щоб, коли державні школи будуть змушені перейти на змішаний режим навчання, наші діти могли продовжити вчитися «наживо». І не втрачати час і навички спілкування. Як тільки в районі дізналися про нашу ідею, до нас почали телефонувати і приходити батьки. Виявилося, що перспектива онлайн-навчання непокоїть дуже багатьох. В результаті наша шкільна родина стала швидко розростатися.

 Кор.: Створити школу – дуже непросте завдання. Особливо з огляду на те, що хороші вчителі зазвичай без діла не сидять.
Це правда. Ми витратили величезні зусилля, щоб знайти, умовити, переконати, переманити наших вчителів. І сьогодні сміливо можу сказати, що у нас в школі працюють найкращі. Знаєте, подрузі, якось одна стара одеситка сказала: «Дитинко, продавати потрібно тільки те, що ти покладеш в рот своїй дитині». Ось так і ми: підбирали вчителів для своїх, а вийшло, що і для ваших дітей. Вже зараз у нас працюють курси з підготовки до школи і повторення пройденого матеріалу. Діти надолужують те, що не вивчили через карантин навесні. А ще знайомляться з учителями, придивляються. І знаєте, що мені сказав один дев’ятикласник? «Я у вас за один урок дізнався більше, ніж за всі роки навчання в школі».

Кор.: Ви обрали якусь особливу методику навчання?
Класичну шкільну освіту. У нас є діти, які йдуть до другого класу, і є ті, хто переходить до четвертого. А є ті, хто тільки готується стати школярем. У будь-якому випадку в молодшій школі постать вчителя відіграє особливу, може бути вирішальну, роль. Ми вирішили, що у кожному класі буде по три унікальних вчителя. Перший з базових предметів – читання, математика, логіка, письмо. Другий – це провідник у світ природознавства, музики, мистецтва, ейдетики. І третій – вчитель англійської мови. Ще є фізкультура, йога, спортивні заняття. Наше завдання – забезпечення різнобічного розвитку кожної особистості. Не буває нецікавих наук. Не буває дітей без таланту. Його просто потрібно вчасно знайти і розвинути. 

Кор.:  «Після підготовчої групи» або навіть другокласники – це одне. А ось тим, хто переходить в 4 клас звичайної школи – випускний для першої ступені- вирішиться на переклад в новий навчальний заклад досить складно.
Так, ми з цим зіткнулися і знайшли рішення. Сьогодні за законом, за бажанням батьків, можна перевести дитину на домашнє навчання. Тобто де-юре він залишається в старій школі, а де-факто вчиться у нас. А то що в класі, де 8-10 учнів йому вчитель приділить більше уваги, ніж в класі де 40 дітей, то це і пояснювати не потрібно. Не кажучи вже про здоров’я дитини.

Кор.: А для учнів старших класів ви щось придумали? Адже в 6-7 і навіть 11 класі школярі далеко не так самостійні і відповідальні, щоб осягати науки онлайн.
Старшої школи у нас не буде. Але будуть курси з базових предметів. Я там, до речі, буду читати математику. Тобто діти вранці отримуватимуть завдання в інтернеті від своїх вчителів. А після обіду приходити до нас. Разом ми будемо розбирати теми, готувати домашнє завдання, в загальному вчитися «живцем». У нас будуть, крім математики, українська мова та література, фізика, біологія і низка інших предметів. Але про це давайте продовжимо розмову восени. Розумієте, наше завдання не набрати якомога більше учнів. Ми створювали школу не для того, щоб на ній заробляти. Наше завдання – дати гідну освіту і виховання своїм і вашим дітям. Ми хочемо закласти базу для майбутнього. Нашого з вами майбутнього.

Варто додати, що приватну школу “Радуга” з малокомплектними класами засновники відкривають на базі ясла-сад “Радужний”, що на території Таїровської ОТГ під Одесою.

Заняття стартують вже з наступного тижня, – з 1 вересня.

Радужний

Авторка  – Лада Мірошниченко

2 thoughts on “В “Радужному” відкриють приватну школу з малокомплектними класами

  1. Назрел вопрос… Цены в садике ” радужный” росли с космическим прогрессом, где гарантия, что сегодня это 200гр в день, а через год, когда ребёнок привыкнет,не будет уже 300гр. ? Можно не рассказывать про курс и т.д, стоимость прибывания в этом саду повышалась и при стабильном курсе. Спасибо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *