Як Овідіополь перетворився у містечко з європейським обличчям

Рівні дороги, нові тротуари, заквітчані узбіччя – це краєвиди не сусідньої Польщі, а селища в Одеській області.  Овідіополь – місто над лиманом,  яке за останні роки буквально змінило своє обличчя. Затишні вулиці, охайні дворики, маленькі хатки й заможні маєтки, – тут усе оповите красою. Цей населений пункт має своє походження, історію, визначні місця і впевнено окреслює свої перспективи.

ОвідіопольМи починаємо подорож з об’єктів, на які місцева влада витрачає левову частину бюджету. Світ казок і дитинства, де ростуть наймолодші овідіопольці, відновлює своє життя після карантину. Дитсадок «Лісова казка». Саме тут пані Лілія Савельєва, голова Овідіополя, розпочала свою трудову діяльність: спочатку нянею,  вихователем, – а далі зробила кар’єру в місцевому самоврядуванні і очолила ціле містечко.

Лілія Савельєва, голова Овідіопольської селищної ради

“У нашому найкращому селищі Овідіополь функціонують 4 садочки. За 3 ці роки остатті тут ми зробили майже революцію: капітальний ремонт всередині садка, більше половини приміщення відремонтовано. Ми поміняли дах, утеплили будівлю, пофарбували ззовні, ми зробили гарний двір, відновили нові альтанки побудували”

Всього дитячі садки селища відвідує близько 600 малят. Перший поверх житлового будинку займає дитячий садок “Росток”. Тут діти мають затишні ігрові спальні, ошатні актові зали для музичних занять.

Наталія Вангелій, завідувачка дитсадка «Росток», селище Овідіополь

Зараз у нас 2 групи працює, по 10 дітей у групі. Харчувальні норми виконуємо, теж селищна рада піклується що вчасно завозились продукти харчування.  З цим нам дуже повезло, Лілія Іванівна педагог, сама працювала в садочку, вона знає всю кухню, так сказати зсередини, вона завжди нас уважно вислухає, зрозуміє, порадить щось.

Райський куточок і в дитячому садку “Калинка”. Стільки зелені, гірок, гойдалок, пісочниць побачиш не в кожному мегаполісі! Новий стадіон з розвивальними обладунками для малечі – справжня гордість закладу.садок

Тим часом для малечі в дитсадках бракує ще близько сотні місць. Тому місцева влада вирішила збудувати дитсадок новий. Цей проект – велика гордість і досягнення місцевої влади. Обіцяють: нова простора будівля зможе вмістити 180 дошкільнят. Яскраві кімнати, художній розпис на стінах, картинки з мультиків і казок, олівці в коридорах, на які скоро присядуть метелики, ошатна актова зала зі сценою, протипожежна система. Усе це зустріне малечу вже у цьому році. Місцева рада попіклувалася, щоб при оздобленні внутрішніх робіт застосували тільки якісні матеріали, виділили 24 млн грн з бюджету,  долучили кошти державні. І – потрапили до проекту «Велике будівництво» від президента України.

Віктор Маков, старший прораб будівництва

Тут застосовуються новітні технології будівництва, оздоблювальні роботи, визначаємо найбільш важкі процеси. Майже все це ми перебороли, переробили все, залишається зовсім трошки, зовнішні роботи по благоустрою. А всередині роботи виконані на 95 відсотків.

Жінка яка змінила обличчя Овідіополя – нинішня голова селища Лілія Савельєва. Зізнається: не завжди все було гладко, перші два роки був спротив частини депутатів, які не завжди йшли на компроміс. Реальна робота почалася три роки тому, коли об’єдналися різні групи і почали приймати рішення на користь своїх виборців. І вже разом їм вдалося зробити чимало добрих справ.

СавельєваЛілія Савельєва, голова Овідіопольської селищної ради

“Ми не тільки садочок будували, ми ремонтували дороги, будували пішохідні доріжки, ми встановили нові автобусні зупинки, ми закінчии практично освітлення наших вулиць. Наш Овідіополь вночі сяє буквально кожен провулочок. Ми стараємось займатся благоустроєм щодня, наше комунальне підприємство “Водопостач”, наші дірники, наші майстри з благоустрою, вони знають завдання – має бути чисто, доглянуто. Навіть при тому, що нам не вистачає коштів, – ми бережемо те, що в насє. Розбагатіємо, – поміняємо, купимо нове, буде ще краще. Але позиція має бути така, що людина має берегти те, що вона ма. Те, що держава робить для нас, те що селищна рада робить для громади, має цінуватися, адже воно робиться за кошти цієї ж громади”.

Між тим, великі зміни помітні повсюди. За останні роки селище у буквальному сенсі розквітло – нові зупинки, заквітчані вулиці, зони відпочинку. Фішка Овідіополя – вуличні покажчики, вони тут на кожному перехресті, – це теж ідея Лілії Іванівни. Біля нових зупинок з’явилися творчі експозиції, їх допомогли створити місцеві мешканці.  Один з етнокуточків – композиція з соняшниками, млином, екзотичним камінням, – дуже припав до душі овідіопольцям, вони люблять тут фотографуватися родинами.

Очільниці Овідіополя Лілії Савельєвій вдалося залучити і змотивувати жителів на спільні справи. Пішли назустріч і підприємці, – так, ресторан «Селена», заснований бізнесменами –кондитерами «Чоха торт», став справжньою перлиною селища.

Пані Лілія зізнається: захоплюється ландшафтним дизайном. Чого варті тільки двері, – вхід до Овідіопольської селищної ради, – квіти ростуть тут горизонтально й вертикально. Цю будівлю креативно прикрашають до свят: до Нового року, до свята весни чи осені тут завжди з’являються різні композиції.

У її власній оселі, так само як і всьому селищі,  квітує з ранньої весни і до пізньої осені. Разом з чоловіком пані Лілія виростила трьох синів, і вже навіть має трьох онуків. У вихідні у батьків збирається велика дружня родина, улюблена страва – український борщ і мамині пиріжки.  Чоловік пані Лілії все життя працює токарем, а вдома вирощує персики й виноград. По господарству подружжя все виконує разом. Пані Лілія зізнається: родина її дуже підтримує, входить у становище, бо бувають непрості ситуації, з розумінням. Адже працювати було не завжди легко.

Лілія Савельєва, голова Овідіопольської селищної ради

“Я дякую Богу за працівників селищної ради, які зі мною працюють, це моя і права, і ліва рука: надійні, професіонали, знають свою справу. Будь-який селищний голова без колективу – він ніхто, бо ж не робить все сам, пракично всю роботу роблять спеціалісти, помічники, тому своєму колективу безмежно вдячна за спільну роботу. Ще хочу сказати про депутатський корпус. Так, дійсно, були у нас непрості стосунки на початку каденції, але коли всі зрозуміли, чому, хто, як, за чим прийшов в селищну раду, – ми згуртувалися разом в нас створилася більшість. І за 3 роки ми показали громаді таку кількість робіт, яка не робилася протягом останніх 30 років”.

Нещодавно на в’їзді до селища або перед “кругом”, як кажуть овідопольці, з’явився новий вітальний знак. Це  допомога спонсорів, компанії “Овід Вінд”, виробника єдиної в Одеській області вітряної електроенергії. Виявляється, ця місцевість визнана найкращою для вітряків, які тепер працюють на території селища. Турецькі інвестори вклали сюди кілька десятків мільйонів євро, це потужна підтримка бюджету і можливість подальших змін. У планах місцевої влади – благоустрій центральної площі Овідія.

Більше – у ексклюзивному ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *