Одеситка відсудила у мерії 12 тисяч доларів за ремонт автівки, на яку впало дерево

В Одесі, де під час негоди 7 і 8 липня впали 111 дерев, власниця автомобіля відсудила у міської ради 12 тисяч доларів на ремонт свого авто. Київський районний суд задовольнив її позов до виконавчого комітету Одеської міськради про відшкодування матеріальної і моральної шкоди.

Про це повідомляють “Факти”.

Подія сталася ще 8 березня 2019 року на проспекті Небесної Сотні. Там на п’ять припаркованих у дворі будинку № 8 автівок впало дерево, в результаті чого кожна з машин отримала ушкодження.

На думку позивачки, більше всього був пошкоджений саме її Lexus RX 300. Згідно з актом, у авто були деформовані ліві передні двері і капот, розбиті скляні вікна і дзеркала, сильно пошкоджена обшивка даху. Експерт оцінив збиток у 329 тисячі гривень — це ринкова вартість автомобіля на момент події.

Власниця авто подала позов до суду на виконком Одеської міськради та ОСББ «Камелот», вимагаючи відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Представники ОСББ позов не визнали. У засіданні вони стверджували, що впало дерево не знаходиться на балансі об’єднання. Крім того, як виявилося, земельну ділянку, на якій розташовувалося дерево, знаходиться у комунальній власності – міськрада не приймав рішень про передачу земельної ділянки у користування ОСББ для обслуговування будинку.

Мерія ж переконана в тому, що стежити за станом насаджень зобов’язана саме ОСББ, а позивачка порушила правила дорожнього руху, припаркувавшись біля аварійного дерева. В якості третьої сторони до суду притягнули КП «Міськзелентрест», яке також відмовилося визнавати позовні вимоги, заявивши, що не є «балансоутримувачем дерева».

Позивачка просила відшкодувати їй не тільки заподіяний матеріальний, але й моральний збиток. Аргумент: вона і її чоловік пережили стрес, а їх звичний спосіб життя порушився через відсутність автомобіля. Свої страждання жінка оцінила в 41,73 тисячі гривень.

Суд під головуванням Ольги Калашнікової задовольнив позов і зобов’язав виконком міськради відшкодувати їй збитки у повному обсязі, а ось моральний оцінив скромніше — у 5 тисяч гривень.

Виконком Одеської міськради також повинен відшкодувати витрати зі сплати державного мита в сумі 4 134 гривні та витрати на оцінку вартості майнової шкоди в розмірі однієї тисячі гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *