Некурортний сезон: з затонулого танкера Delfi в Одесі витікає паливо

Нафтопродукти з затонулого танкера Delfi на пляжі “Дельфін” витекли у море 21 червня. Забруднення локалізували. Цю інформацію підтвердила виконувачка обов’язків першого заступника директора департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міськради Валентина Дацюк.

За даними Дацюк, пляма розміром до 400 квадратних метрів сформувалась у межах траверсів.

За допомогою використання сорбенту ситуація до 14:30 була повністю локалізована. Сьогодні візуальний огляд території показав, що ситуація нормальна”, – сказала Валентина Дацюк.

танкерЗа її словами, у міськраді передбачали, що витік палива можливий через підвищення температури повітря та води. Каже, наразі план з проведення робіт розглядає Адміністрація морських портів України. Танкер піднімуть після того, як план проведення робіт погодять державні екологічні структури.

На сторінці Державної екологічної інспекції Одеської області в Facebook повідомили, що виявили окремі маслянисті плями та сіру плівку сріблястого кольору біля танкера ще 19 червня. Також інспектори з охорони навколишнього середовища зафіксували пошкодження бонових огороджень. Через це нафтопродукти потрапили поза їхні межі в водну акваторію.

Згідно результатів досліджень, встановлено перевищення нормованих значень гранично допустимої концентрації по вмісту у воді нафтопродуктів у 2,2 разів”, – повідомили в інспеції.

Ще одне дослідження морської води, проведене 21 червня, показало перевищення вмісту нафтопродуктів вже в 16,4 разів. Тому представники Державної екологічної інспекції Одеської області направили лист до Одеської філії ДП “АМПУ” щодо реагування на забруднення моря танкером.

При цьому, як повідомив голова Одеської ОДА Максим Куций під час брифінгу, витік стався через пошкодження бонів, встановлених Адміністрацією морських портів України. За його словами, витік нафтопродуктів засипали спеціальним сорбентом, який його локалізував.

АМПУ відновила цілісність цих бонів, аби упередити подібні інциденти у майбутньому. Точну суму збитків підраховує екологічна інспекція. Відповідальність покладена на власника судна. Згідно з домовленістю між АМПУ та судновласником танкер повинні підняти до 25 червня. Але сьогодні ми не бачимо наближення цієї мети”, – сказав Максим Куций.

Він також додав, що обговорив неспроможність судновласника прибрати танкер з міністром інфраструктури Владиславом Криклієм. Тому, уточнив Куций, вони мають встановити подальший термін виконання робіт судновласником. В іншому випадку виконання робіт по зняття судна з мілини передадуть по АМПУ.

Як розповідала СИЛА ГРОМАД, 22 листопада 2019 року через шторм в Одеській затоці зірвало з якоря танкер Delfi. Його прибило до хвилерізу на пляжі “Дельфін”. На борту були капітан та два члени екіпажу. Коли судно зазнало краху, їх евакуювали та направили до лікарні. Водолази витягли на берег усіх трьох членів екіпажу, які до того відмовлялись від допомоги. В них діагностували переохолодження й ушпиталили.

21 травня 2020 року  із затонулого танкеру Delfi стався черговий витік палива. Питанням ліквідації судна з курортної зони Одеси займалися численні відомства, проте досі це питання не вирішене.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *