Адмінреформа: на Одещині просять створити укрупнений район з центром в Любашівці

11 червня Любашівська районна рада звернулася до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Міністра розвитку громад та територій, Голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України та Української асоціації районних та обласних рад з листом, в якому просить керівництво держави утворити укрупнений район на Одещині з центром в селищі Любашівка.

Попередньо Кабінет Міністрів запропонував план укрупнення районів Одеської області,  де Любашівський район разом з іншими “північними” райцентрами Одещини віднесли до великого Подільського району.

Любашівка Про це СИЛІ ГРОМАД повідомив голова Любашівської районної ради Сергій ПАРОВИК. Звернення підписали голова й депутати районної ради, а також очільник Любашівської РДА Геннадій Бамбура.

Сергій Паровик розповів, що питання створення великого об’єднаного району з центром у Любашівці розглядалося з 2016 року, – майже від початку реформи децентралізації та адміністративно-територіального устрою України. Нинішній райцентр стоїть на перетині міжнародних шляхів – траси Одеса-Київ, Кишинів-Вознесенськ, через нього проходить Одеська залізниця. Протягом останніх років тут відтворено Любашівську ЦРЛ, залучено чимало коштів з бюджетів різних рівнів, створені нові туристичні маршрути, утворена потужна Любашівська об’єднана громада, яка вже робить впевнені кроки свого самостійного життя.

Любашівський район – це ворота Одеської області і єдиний районний центр, який розташований на автобані Одеса-Київ. Ми доклали багато зусиль, щоб провести якісні зміни, будували дороги, соціальні об’єкти, ремонтували школи, садки, будинки культури. Переваги у нас є і історичні, і культурні, і логістично знаходимося на перетині транспортних артерій. Переконаний, що Любашівка може гідно претендувати на центр майбутнього укрупненого району“, – зазначив очільник районної ради Сергій Паровик. 

На думку районного керівництва, навколо Любашівки могли б успішно об’єднатися 5-7 районів, два з них відносяться до сусідніх Кіровоградської та Миколаївської областей.

А саме: Савранський, Ананівський, Любашівський, Ширяївський, Миколаївський Одеської області; Кривоозерський район Миколаївської області та Благовіщенський район Кіровоградської області. Для цього потрібні внесення змін до діючого законодавства, пояснює голова Любашівщини, – проте, ці райони сусідніх областей набагато ближче територіально до Любашівки, ніж до майбутніх районних центрів у своїх областях.

До прикладу, Криве Озеро від нас за 12 км, а до Первомайського району Миколаївської області, куди їх віднесли, відстань налічує 50 кілометрів. Вони досі чекають, коли до них підведуть газ, – коли від нас було б набагато ближче і зручніше, – на жаль, так було вирішено, що тільки облгази займалися питанням проведення газоводів, ми допомогли б їм швидше вирішити це питання, і багато інших важливих справ зробити”, – пояснив голова району.

Як відзначив Сергій Паровик, громадські ради Савранського, Ананьївського, Любашівського, Ширяївського та Миколаївського району також не погоджуються з запропонованим Урядом варіантом приєднання до Подільська (чи Березівки, – Авт.), натомість не заперечують щодо утворення укрупненого району з центром у селищі Любашівка.

Паровик

5 thoughts on “Адмінреформа: на Одещині просять створити укрупнений район з центром в Любашівці

  1. Все для людей!буде знищений Савранський рн, Ширяївський, Ананівський р-н.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *