Фермерам Одещини, які зазнали збитків від посухи, пропонують “податкові канікули”

Фермерам, які постраждали від рекордної посухи на Одещині, можуть дати «податкові канікули». Частині підприємців планують виплатити компенсації у вигляді дотацій, передає «УСІ«. 

Однією з причин засухи експерти називають рекордно низьку кількість опадів в 2019 році, а також заморозки на початку весни. Велика частина посівів була знищена.

«За оперативними даними, загинуло 6 тисяч гектарів озимих. Найбільше постраждали посіви в Татарбунарському, Ізмаїльському, Болградському . У зв’язку з цим бюджет може недоотримати близько 750 млн гривень», — говорить начальник Управління аграрної політики Одеської ОДА Іван Петрів.

Він зазначив, що вже були написані звернення до Кабміну і до Президента України. Однією з пропозицій щодо виходу з такої ситуації стало те, що постраждалим від засухи підприємцям планують дати «податкові канікули».

За його словами, фермери Одещини посіяли цьогоріч озимі культури майже на 12 мільйонах гектарів, в тому числі пшеницю — на 852 тис. га, ячмінь — на 580 тис. га. Однак у південних районах Одещини, за даними Гідрометцентру, торік зафіксовано 331 мм опадів, що в 3,6 рази менше норми. Ще більше погіршилася ситуація внаслідок засушливої весни та заморозків. Через природні катаклізми аграрії втратять 52% врожаю озимих: 40% озимої пшениці, 80% озимого ячменю і 75% ріпаку.

Петрів акцентував, що очікувані валові збори озимих зернових складуть близько 1-1,2 млн тонн — у 3,5 рази менші в порівнянні з 2019 роком. Розроблена фахівцями та депутатами обласна програма підтримки аграріїв передбачає часткову компенсацію вартості електроенергії, яку доведеться витратити на подачу води для зрошення угідь, та вартості придбання сільгосптоваровиробниками базового насіння сільськогосподарських культур вітчизняної селекції.

Як зазначив голова облради Сергій Паращенко, обласна рада розраховує на підтримку аграріїв з боку Кабміну України.

«Якщо ж наші звернення будуть проігноровані, ми готові провести виїзне засідання прямо під стінами Кабміну, щоб донести до влади заклики про допомогу», — наголосив голова облради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *