Труханов обурений перенесенням ПЛР-лабораторії в протичумний інститут. ВІДЕО

23 квітня 2020 року, мер Одеси Геннадій Труханов ознайомився з роботою вірусологічної лабораторії держзакладу «Український науково-дослідний протичумний інститут Міністерства охорони здоров’я України ім. І.І. Мечникова».

Про це повідомив офіційний сайт Одеської мерії.

Саме сюди, згідно з рішенням головного санітарного лікаря Одеської області, в.о. директора ГУ
«Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України» Віталія Гончарова, з 21 квітня направляються зразки біологічного матеріалу із закладів охорони здоров’я м. Одеси для дослідження на COVID-19.

трухановДо цього ПЛР-тести проводилися на потужностях Одеського лабораторного центру, що на вул. Старосінній.

Наразі Український науково-дослідний протичумний інститут МОЗ ім. І.І. Мечникова знаходиться в процесі реорганізації.

«За установчими документами в інституту абсолютно інші основні завдання, але ми не змогли залишитися осторонь і надаємо допомогу місту і області. Потужність лабораторії дозволяє проводити до 250 досліджень
щодоби. Робота організована позмінно, 7 днів на тиждень
», – розповів керівник комісії з реорганізації Дмитро Бондаренко.

Тести на COVID-19 проводяться в лабораторії з 13 квітня, спочатку брали біоматеріали, взяті у людей, що знаходяться на обсервації. Наразі в лабораторію інституту також надходять біоматеріали, взяті у пацієнтів медзакладів Одеси і Подільська.

«Обурює те, що місто дізнається про це в останню чергу. Нас просто поставили перед фактом. Так, лабораторія інституту працює і робить ПЛР-тести. Я побачив чистоту, порядок і відданість людей своїй справі. Але також я побачив, що лабораторія не укомплектована, тут не забезпечена безпека співробітників. Наприклад, згідно з поданою заявкою інституту, необхідно провести налагодження системи вентиляції в приміщеннях заразної зони лабораторії», – розповів Геннадій Труханов.

Як зазначив міський голова, інститут надав список з переліком необхідних ремонтних робіт, обладнання, матеріалів і засобів індивідуального захисту. У зв’язку з тим, що з міського бюджету не можуть виділятися кошти державним закладам, місто буде вирішувати питання про залучення позабюджетних коштів до оснащення лабораторії і ремонту наявного обладнання.

«Висновки напрошуються самі собою. Мільйонне місто, яке в різні часи переживало різні епідемії, повинно мати свою власну муніципальну лабораторію, яку ми зможемо забезпечувати всім необхідним», – заявив Геннадій Труханов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *