Ринок землі відкрито: як голосували нардепи від Одещини

Надважливий законопроект про скасування мораторію на землю народні депутати розглядали в ніч на 31 березня. На позачерговому засіданні Верховна Рада України таки ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно обороту земель сільськогосподарського призначення”.

За ухвалення відповідного законопроекту №2178-10 проголосували 259 депутатів за необхідних 226.

З народних депутатів, яких обрали захищати інтереси жителів Одеської області, законопроект підтримали тільки мажоритарники від партії “Слуга народу”:

Артем Дмитрук, Олексій Леонов, Сергій Колебошин, Олександр Горенюк, Степан Чернявський, Олександр Ткаченко, Ігор Васильківський і Олег Колев.

Олексій Гончаренко (“Європейська солідарність”) висловився проти, пояснивши, що незгодний з процедурою і причинами, що спонукали парламент ухвалювати цей закон вночі. Антон Кіссе (“За майбутнє”) був відсутній, а його колега з парламентської групи Анатолій Урбанський утримався.

Обранці за партійними списками проголосували так: Микола Скорик (“Опозиційна платформа – За життя”) був відсутній, а Андрій Костін, Іван Шинкаренко і Юлія Діденко (“Слуга народу”) висловилися “3а”.

У підготовленому до другого читання законопроекті, який проголосував парламент, передбачено: – купувати землю сільськогосподарського призначення не дозволено іноземцям;

– концентрація земель в одних руках складає до 10 тис. га;

– розрахунок за землю – виключно безготівковий з перевіркою походження коштів;

– забороняється купувати землю в 50-кілометровій зоні від межі;

– зафіксована мінімальна ціна на земельну ділянку; банки не зможуть купувати землю – тільки брати в заставу;

– частина коштів від продажу земель державній і комунальній власності піде на створення Фонду розвитку сільських територій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *