Нардепи і децентралізація: головне завдання змін до Конституції – спроможність громад. ВІДЕО

Народні депутати висловили свої думки щодо децентралізації. 5 березня в Києві зібрався Національний пресклуб реформ для регіональних ЗМІ, щоб поспілкуватися на тему «Децентралізація: що далі?». Асоціація міст звернулася до всіх фракцій Верховної Ради незалежно від політичної ознаки, щоб вони пояснили, як далі відбуватиметься підтримка реформи в парламенті. АМУ в рамках Проекту ПУЛЬС за міжнародної підтримки USAID проводить цей захід уже шостий рік поспіль.
Про це СИЛІ ГРОМАД повідомили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Там зазначають, що у багатьох питаннях, що стосуються місцевого самоврядування, вдається знаходити компроміси. Так, нардеп від партії «Слуга народу» Віталій Безгін наголосив на тому, що зміни до Конституції необхідні для проведення реформи. Наразі представники асоціацій ще не дійшли згоди щодо формату функціонування префектів, але вважають, що тезис «державна безпека» потрібно прибирати, адже за допомогою невірного тлумачення можна зловживати поняттями. Мають бути чіткі норми, наприклад, формулювання “загроза територіальної цілісності та суверенітету”.Також він відзначив, що має бути налагоджена зрозуміла комунікація як з громадянським суспільством, так і з профільними асоціаціями. Саме з цієї причини ініціатива свідомо віддана асоціаціям, щоб це був продукт безпосередньо неурядових органів, а не офісу президента чи умовної більшості.

Віталій БЕЗГІН, народний депутат, «Слуга народу»:

Очевидно, що 2020 рік є пріоритетним і вирішальним для реформи. Це зазначає і більшість, це зазначає і президент, це зазначав попередній уряд і зазначає вже теперішній, оскільки новий прем’єр міністр виходець з місцевого самоврядування. Я думаю, що це зазначають і всі парламентські фракції. І знов ж таки, це реформа не про політичні прапори, тому що вона має дійсно єднати залу. Тому я сподіваюся, що спільні зусилля всіх фракцій, усіх асоціацій, експертів мають призвести до того, що в 2020 році весь етап законодавчого забезпечення реформи буде успішно завершено.

Народна депутатка від групи «За майбутнє» Лариса Білозір почала з того, що Україна живе за абсолютно різними адміністративними територіальними устроями, спостерігається дисбаланс по бюджетній сфері, повноваженням, тому необхідно якнайшвидше закінчити реформу. Найбільша проблема, на її думку, полягає в тому, що реформа децентралізації проходить осторонь від реформи освіти і охорони здоров’я.

Народний депутат від партії «Слуга народу» Зіновій Андрійович  важливими постулатами вважає – дискусію, тобто відкрите обговорення, та фінансову автономію. Також він наголошує на тому, що для впровадження реформи необхідно розуміти архітектуру місцевого самоврядування, адже саме воно формує місцеву політику та місцеву демократію.

Зіновій АНДРІЙОВИЧ народний депутат, «Слуга народу»:

Ми маємо сказати про те, щоб у 2020 році ми не спішили зі змінами до Конституції. Зміни до Конституції дуже важлива та відповідальна справа. Законопроект 2598, це в першу чергу, законопроект, із яким Україна буде жити декілька десятків років. Як ми якісно, як ми виважено, як ми глибоко фахово пропишемо, так і прийдешні покоління будуть пожинати плоди нашої роботи.

Народна депутатка від партії «Батьківщина» Альона Шкрум сподівається, що реформа завершиться не менш успішно від того, як вона розпочалася. Адже найгірше, що може трапитися це поспішне прийняття змін до Конституції без погодження з асоціаціями та без консультацій з самим місцевим самоврядуванням по всім регіонам України. Мешканці громад  мають відчувати, що вони мають і гроші, і повноваження, і можуть самі вирішувати свою долю.

Альона ШКРУМ, народна депутатка, «Батьківщина»:

Найгірше, що може трапитися, це те, що таке масштабне обговорення, і хороша ідея буде спаплюжена; і не будуть враховані реально думки, ті, які висловлювалися на цьому обговоренні; а текст буде знову написаний окремо від цих думок. Я так розумію, що на 10 березня запропонований приїзд усіх делегатів з усіх областей, які обиралися саме під час цього обговорення. А вже 20 числа, якщо нічого не змінилося, має бути внесений текст нових змін до Конституції. Питання – хто буде писати цей текст, тому що текст не написаний, статей немає. Повернуться делегати лише з концепцією. І на цьому наголошували в кожній області, що має бути лише концепція, ми обговорюємо концептуальні зміни, ми не обговорюємо статті, тексти або редакції. Ось хто буде писати цей текст? Наскільки це буде у відкритому режимі? Я дуже сподіваюся, що буде залучена і Асоціація, і комітет до цього. І коли цей текст буде внесений, і чи буде він знову ж таки ще раз показаний на публіку й обговорений з місцевим самоврядуванням до того, як він буде зареєстрований. Я думаю, що це було б добре.

Народний депутат від партії «Опозиційний блок» Руслан Трєбушкін зазначив, що головне завдання у ході реформи – це реальна спроможність утворених громад. Також він наголосив на необхідності проведення подібних заходів та обговоренні проблемних питань.
Що ще сказали нардепи різних політичних сил про децентралізацію – у повному відео Одеського РВ Асоціації міст України:
https://www.facebook.com/215118299009570/videos/3075118559189096/
Авторка – Інна Зленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *