Мери з Одеської області висловили критичні зауваження до перспективного плану. ВІДЕО

21 лютого в одеській мерії відбулися збори членів Одеського регіонального відділення Асоціації міст України. Голови міст та ОТГ Одещини, представники місцевого самоврядування обговорили останню редакцію Перспективного плану формування територій громад Одеської області, який Одеська ОДА спрямувала до Міністерства розвитку громад та територій.

Про це повідомляє кореспондент СИЛИ ГРОМАД.

Перед остаточним прийняттям документа Кабінетом Міністрів України мери міст, селищ і сіл Одещини – члени Асоціації міст України – висловили свою позицію щодо запропонованого Плану об’єднання громад.

З запропонованими конфігураціями ОТГ згодні не всі. Так, мер Арцизу Володимир Міхов категорично проти формування ОТГ у форматі “один район – одна громада”, і вбачає доцільність у створенні на території свого району чотири громади, Арцизьку ОТГ – у об”єднанні міста з двома прилеглими суміжними радами: Виноградівською та Надеждівською. Очільник Березівської міськради Валерій Григораш також зауважив, що приєднувати до Березівської ОТГ Раухівський “кущ” недоцільно і висловив сумнів у спроможності такого об”єднання, тим більше що в попередньому варіанті перспективного плану передбачалося створення окремої Раухівської ОТГ.

Бачив би ще одну об”єднану територіальну громаду з центром в смт. Раухівка, тим більше що люди провели сесії і в них нема бажання приєднуватись до Березівки. У нас так само як і в Арцизі, є села, до яких 40 км, два залізничних переїзди, хотять приєднати до міста 15 бувших сільських рад, це все проходить через річку, нема доступності, робочих місць, тому хочу заперечити приєднання цих населених пунктів до Березівської громади”, – зазначив голова Березівської ОТГ.

Мер Болграду Сергій Димитрієв, як і міський голова Рені Ігор Плєхов висловили згоду з перспективним планом, який пропонує залишити район у статусі єдиної громади. Не має заперечень до запропонованих позицій і очільник Вилківської ОТГ Микола Дзядзін, до складу якої має доєднатися курортне село Приморське.

Несподіванкою зустрічі стала позиція Кодимської міської ради, представниця якої заперечила запропонований Одеською ОДА перспективний план, де Кодимський район утворює одну громаду з центром у Кодимі. Наразі, як стверджує заступниця міського голови, триває процес об”єднання з центром у селі Загнітків, селищі Слобідка та місті Кодима.

Проблемним залишається Лиманський район: місто Доброслав продовжує наполягати на приєднанні навколишніх сіл, які згідно з планом, віднесені до Визирської ОТГ. Місто обласного значення Южний “узгоджує” свою територію з Чорноморською селищною радою.

Біляївський район – голова Великого Дальника Валентин Рибак звернувся до Асоціації міст підтримати утворення Великодальницької ОТГ. Голова Маяківської ОТГ Віктор Дяченко наполягає на добровільному рішенні мешканців с. Семенівка, Красна Коса, Карналіївка, які бачать себе в його громаді. У перспективному плані ці села віднесені до Старокозацької ОТГ, бо отримувати послуги мешканцям цих сіл ближче територіально.

У нас зараз дуже багато політики, і дуже мало економіки. З точки зору політики є наміри віднести ці села до Біляївського району, а лікарню, музичну школу, профтехучилище вони відвідують у Старокозачому, тобто користуються нашими послугами. З точки зору економіки, всі ці села зав”язані більше на Старокозацькій ОТГ”, – відзначив голва Старокозацької ОТГ Вадим Бойко.

Яськівська ОТГ згідна з приєднанням села Градениці, але просить ще доєднати село Кагарлик. Біляївська ОТГ прагне залишитись в інснуюому складі, з приєднанням села Мирне, і не згодні на доєднання віддалених сіл. Мер Теплодару Михайло Жовнір наголосив на тому, що місто на сьогодні має повну інфраструктуру, ЦНАП, музичну і спортивні заклади, школи, дитсадки, створюються нові підприємства з робочими місцями, – однак Одеська ОДА не запропонувала міській раді об’єднання з жодною суміжною радою. Сусідня Кам’янська ОТГ, яка створюється поряд, залишає місто відокремленою теиторіальною одиницею.

Мер міста Татарбунари Андрій Глущенко висловив незгоду з запропонованим варіантом створення чотирьох ОТГ на території району, – переконаний, що села, які не увійшли до складу створених раніше Лиманської та Тузлівської ОТГ, треба приєднати до ОТГ з центром у місті.

Так само неправильним вважає представник Ширяївської ОТГ запропоновану конфігурацію, в якому від його громади Одеська ОДА раптом “від”єднала”… Олександрівську сільську раду і вирішила її приєднати до нової Долинівської, яка лише має утворитися на території Ананьївського району.

Скажу, що це не тільки неправильно, а й незаконно. Процедури роззєднання громади не існує поки що. Я сподіваюсь, що це помилка просто закралась в оці всі “розклади” обладміністрації, бо якщо вони свідомо це приймали, в мене взагалі нема коментарів з цього приводу”, – зазначив регіональний консультант з юридичних питань Одеського РВ АМУ Юрій Ямковой.

Відокремленим залишається поки що і місто Білгород-Дністровський: один з варіантів приєднання сусідньої Мологівської ОТГ не знайшов підтримки, хоча логічно для подальшого розвитку місту потрібні території, підкресилив в.о. голови Віталій Грозов.

Всі пропозиції членів регіонального відділення АМУ зафіксовані в протоколі зборів і будуть направлені до Києва.

Зокрема, мер Одеси Геннадій Труханов підкреслив, що згідно з принципами адміністративно-територіальної реформи громади об’єднуються, виходячи з їх загальних ресурсів, соціальної інфраструктури, зони доступності і найголовніше – можливості надавати послуги своєму населенню (у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соцзахисту, житлово-комунального господарства, адмінпослуг і т. ін.). Сьогодні Одеса – найбільш густонаселене місто в Україні, впритул оточене з усіх боків територіями сіл і селищ, що істотно обмежує перспективи його подальшого розвитку.

«Жителі суміжних з містом територій Одеської області активно користуються інфраструктурою нашого міста. Таким чином, соціальні установи й інженерні мережі виявляються перевантаженими. У кінцевому підсумку обставини просто змусять нас приймати управлінські рішення, які зможуть захистити права одеситів», – зазначив Геннадій Труханов.

Одним з варіантів вирішення може стати створення агломерації «Велика Одеса». Або ж одеський муніципалітет наполягатиме, щоб керівництво створених ОТГ дотримувалося принципів реформи і самостійно забезпечувало послугами свої громади.

Авторка – Оксана Піднебесна

Повне ВІДЕО наради мерів-членів – від Одеського РВ Асоціації міст України.

https://www.facebook.com/odeskervAMU/videos/170663597717798/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *