Перспективний план утворення ОТГ в Одеській області недосконалий і порушує принцип добровільності

Таку думку в ефірі Одеської телекомпанії “G-TV” озвучив регіональний консультант з юридичних питань Одеського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Ямковой.

За його словами, завершальні консультації стосовно конфігурації майбутніх ОТГ на території Одеської області, які відбулися 24 та 27 січня в ОДА, не всюди врахували бачення та інтереси самих представників міст, сіл та селищ. А тому, в разі затвердження Міністерством розвитку громад в тому варіанті, який оприлюднено на сайті Одеської ОДА, запропоновані ОТГ можуть стати нежиттєздатними. Адже за законом, принцип добровільності є основоположним для рішення стосовно утворення громади. Натомість, під час консультацій в облдержадміністрації, на процес утворення ОТГ намагались вплинути місцеві “еліти”, підприємці, політики, серед яких й нардепи.

Ці консультації, на превеликий жаль, перетворюються на малозрозумілі суперечки між учасниками, там і народні депутати, і їхні помічники, які, на мою думку, взагалі не мають права там знаходитися. В усіх представників органів самоврядування у кожного своя позиція. І вони не можуть домовитися, точніше, це дуже складно. Цими процесами, у режимі роботи Асоціація міст займалася всі 5 років, що триває реформа. І на жаль, з боку органів виконавчої влади, обласної адміністрації, районних адміністрацій, ми бачили, що особливого інтересу саме до роз’яснення моментів, які пов’язані з реформою, не було. І зараз почалася, чесно кажучи, метушня. І ці всі консультації виглядають дещо формально. Ось у Біляївському районі була ситуація абсолютно незрозуміла. На консультаціях обговорювалося одне, і раптом обладміністрація показує зовсім інший проєкт. І представники Вигодянської, Березанської сільрад просто в шоці. Вони кажуть «ми ж були присутні на цих засіданнях, питання про наше село не підіймалося взагалі». Вони давно вирішили утворити громаду у складі двох сіл. На наш погляд це економічно спроможна громада. І їм раптом додають Василівку, Секретарівку, про які взагалі мови не йшло. То що ж це за консультації?”, – дивується Юрій Ямковой.

Такі самі питання стосовно нової “нарізки” громад в Одеській області висловили й мешканці смт. Чорноморське в Лиманському районі, які раптом “опинилися” в Южненській ОТГ, хоча в попередньому варіанті мали лишатись окремою громадою. Щезла з карти Біляївського району й Августівська громада – її “приєднали” до селища Усатове під Одесою. Дивуються і мешканці Татарбунарського району, де чинна Тузлівська ОТГ раптом стала частиною нової Жовтоярівської, щодо утворення якої на минулому засіданні засумнівались навіть в Кабміні. Нові конфігурації майбутніх громад їхні мешканці намагаються активно оскаржити в самій ОДА, дехто навіть збирається донести свою думку аж до Мінрегіону, проте, стверджує експерт Асоціації міст, досі ще ніхто не відмінив головний принцип утворення ОТГ, – добровільність. Саме її відсутність у деяких пропозиціях, “нав”язаних” згори, може стати підставою для оскарження таких рішень

Дійсно, позиція центральної влади зараз безумовно складна. Багато хто каже, що треба уже без всіляких консультацій, час на них був – п’ять років. Зараз закон про добровільне об’єднання громад трошки відредагований. Але він, на жаль, з точки зору юридичної практики, до кінця недопрацьований. Так, є перспективний план, який підготувала обладміністрація і який затвердив Кабмін. Ось така, наприклад, конфігурація тієї чи іншої об’єднаної громади. Але добровільність все одно залишається ключовим фактором для об’єднання. Без прийняття рішень місцевими радами поки що, юридично, ніяка громада не утвориться. І тут ми зіштовхнемося з ситуацією, коли ті сільські та селищні ради, які виступали проти конфігурації, просто не будуть приймати такі рішення. І давайте так: як змусити ту чи іншу місцеву, сільську, селищну чи міську раду прийняти рішення про добровільне об’єднання? Тобто потрібно виключати із закону взагалі сам фактор добровільності, а це уже конституційні питання”, – пояснив експерт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *