У Роздільній пам’яті загиблого “Кіборга” Сергія Іщенка присвятили турнір з дзюдо. ВІДЕО

Роздільнянці роблять великий вклад  у виховання молоді, зберігаючи пам’ять про Героя.  Єдиний в Одеській області Кіборг, захисник України, який загинув під час оборони ДАП, Донецького аеропорту, – Сергій Іщенко.  У Роздільній, місті, де він народився,  на честь його імені провели відкриту першість Одеської області з боротьби дзюдо. Турнір відбувся 25 січня, – ініціатором змагань уже четвертий рік поспіль є громадська організація «Громада Роздільнянщини».

Вже традиційно 20 січня Україна вшановує пам’ять захисників Донецького аеропорту. Їх називають “кіборгами”: за незламність духу, за волю до перемоги.

39-річний роздільнянець Сергій Іщенко загинув 20 січня 2015 року, внаслідок підриву Донецького аеропорту, посмертно нагороджений орденом за мужність.

У важкий для України час Сергій пішов в АТО добровольцем, потрапив  в аеропорт. Звідти вже не повернувся. Дружина бійця теж військовослужбовиця, дітей вони не мали, тож мати загиблого залишилася із бідою наодинці. Пан Володимир розповідає, цей турнір – найменше, що вони можуть зробити для полеглого кіборга.

Володимир Василенко, засновник ГО «Громада Роздільнянщини»

“Ми з ним зустрічалися буквально перед тим, як він поїхав в аеропорт. Він приїжджав на 2-3 дні до матері, ми посиділи, поговорили, він веселий, з гумором був. От що в ньому є, то такий спокій. Він не був відмінником, медалістом, він був як всі діти. Але в самий найважчий момент, коли прапор упав, він його підняв на барикаду, пішов у вічність, віддав своє життя. Пам’ять про нього залишиться в наших серцях”.

Уперше подібні змагання районного масштабу провели у 2016 році. Коли в Одеському спорткомітеті дізналися про те, що їх присвячено єдиному в області загиблому кіборгові, то попросили розширити статус змагань до обласного.

Матір героя, пані Веліна, теж активно долучається до патріотичного виховання дітей у Роздільній: відвідує всі пам’ятні заходи, якщо дозволяє здоров’я, – виступає у школах. Згадує, як Сергій з дитинства  любив займатися спортом, зокрема східними єдиноборствами – дзюдо. Каже, якби не ГО “Громада Роздільнянщини”, пам’ять її сина навряд чи так вшановували б.

Веліна Іщенко, мати загиблого захисника Сергія Іщенка:

Дуже вдячна Василенку Володимиру Миколайовичу, він завжди організовує ці заходи. Дехто говорить, що цього робити зовсім не треба, бо ми лякаємо дітей… Не всі навіть дорослі розуміють, що у нас в країні проходить. Я сином звичайно, горжуся, в мене онуків немає, є невістка, буває дзвонить по кілька разів на день, питає, як я почуваюся”.

Після відкриття змагань пані Веліна разом із громадськістю, керівництвом міста та району , військовими, поклали квіти до меморіальної дошки Сергія Іщенка. Громадськість тривалий час бореться за те, щоб школу в м. Роздільна, де він навчався, назвали його іменем.

Авторка – Євгенія Швецова

Відео – Юрій Рух

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *