У Чорноморському протестують проти приєднання до Южненської ОТГ. ВІДЕО

У селищі Чорноморське, що в Лиманському районі на Одещині, терміново скликали громадські слухання. Причиною зібрання став останній проект перспективного плану, який оприлюднила Одеська ОДА 29 січня, в якому територію селищної ради разом з селом Нові Біляри віднесли до міста Южного. Такого розвитку подій тут не сподівалися, у залі зібралися обурені громадяни, – кажуть їхньої думки ніхто не спитав.

Голова Чорноморської селищної ради Сергій Удалов у своєму виступі нагадав громадянам, що в попередньому варіанті перспективного плану, який ОДА запропонувала на розгляд Кабміну, селище Чорноморське мало залишитись окремою громадою.

Сергій Удалов“За тим перспективним планом ми з вами мали бути окремою громадою. Фонтанка, Крижанівка, Нова Дофінівка окремо, ми окремо. Нові Біляри – в Южному. Хоча Новим Білярам щоб попасти в Южний, треба подолати Визирську ОТГ. Ви бачили, скілько до Южного звідси? 35 кілометрів. І скільки до Дерибасівської? Тоді хай краще нас Одесса поглине і ми станемо околицею Одеси, ніж околицею Южного!”, –  и ми станем окраиной Одессі чем окраиной Южного”, – ледь стримує обурення Сергій Удалов.

Чорноморці переконані:  історично і логістично їм зручніше створити власну ОТГ з сусіднім селищем,  а не приєднуватись до Южного. Тим більше, що Нові Біляри до 1980 року й так були у складі їхньої території.

Місто Южний від нас дуже далеко, це майже 30 кілометрів. Немає дороги. Їхати туди абсолютно недоречно, коли поруч із нами місто Одеса, де наші люди працюють, і де більшість дітей навчається в вишах. Що нас об’єднує? А нічого, ні територія, ні інфраструктура, ні бажання людей”, – каже Тетяна Дешко, мешканка с. Чорноморське

“Місту Южному ми не потрібні, тому що ми розглядаємося як промислова зона, їм люди не потрібні, їм потрібна земля”, – переконаний Віктор Лозовчук, мешканець с. Гвардійське, що входить до Чорноморської селищної ради.

Два місяці тому Чорноморська селищна рада розпочала процедуру об’єднання з сусідніми Новобілярами, провели низку громадських слухань. Більшість погодилась створити окрему ОТГ, з адміністративним центром в Чорноморському. Навіть прорахували спроможність майбутньої громади, економічні розрахунки виявились досить красномовні. Чорноморська ОТГ буде не тільки спроможною громадою, а й платитиме реверсну дотацію в загальноукраїнський бюджет.

“Відповівдно до наших підрахунків, ми виходимо на те, що бюджет нашої громади складе 117 млн грн. Цей бюджет в розрахунку на душу населення, це понад 10 тисяч  людей, в середньому  складе по 9 тис на одного жителя. В середньому по Україні цей показник складає 2824 грн. Тото ми виходимо на те що наш бюджет буде не те що спроможним, за нашими розрахунками, 31 млн. грн – це реверсна дотація. Тобто з нашого бюджета будуть вилучатися гроші в державний бюджет”, – показує розрахунки Надія Гіболо, головна бухгалтерка Чорноморської селищної ради.

Не бажають  приєднуватись до міста Южний і в сусідньому селищі. Голова Новобілярської ради Жанна Мартинова каже: усі попередні роки муніципалітет Южного не опікувався проблемами мешканців навколишніх сіл. Тож опинитись у новій ОТГ на правах бідних родичів не хочуть, і не бачать в такому обєднанні перспектив.

ЧорноморськеПровівши опитування місцевого населення, більшість виявили бажання об’єднатися з Чорноморськю селищною раою. Чому? Весь цей час, поки існувало місто Южний, поки жили мешканці Нових Біляр, ми не бачили там рівноправного відношення до своїх мешканців. Свого часу, коли було розмежування території, ми з містом уклали соціальний договір, згідно якого мешканці Нових Біляр повинні були обслуговуватись нарівні з мешканцями міста Южного,- це і поліклініка, і дитячі садочки, це і школи. Але вийшло не так як це все там було прописано. Скажем так, в поліклініку не приймали, казали що ви “іногородні”. Доходило до того, що перед самим першим вересня дітей в школи не брали, казали ви “іногородні”, куди хочте туди й йдіть. Не бачимо перспектив будемо небажаними родичами, на заніх стільцях”, – розповіла СИЛІ ГРОМАД Жанна Мартинова, голова Новобілярської селищної  ради.

Під час громадських слухань чорноморці ще раз підтвердили голосуванням, що хочуть створити Чорноморськегромаду разом з Новими Білярами. Місцеві мешканці обурені тим, що від Южного ніхто не приїздив і не обговорював можливість обєднання в одну ромаду. А проект перспективного плану, з контурами майбутніх ОТГ , який область передасть у  Мінрегіон, не відповідає реаліям.

Свою позицію представники Чорноморського збираються відстоювати в Мінрегіоні. Затвердження перспективного плану формування ОТГ Одеської області заплановане на 4 лютого 2020 року.

Детальніше – у відео СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *