У Білоліссі Татарбунарського району зведуть сонячну електростанцію

Сонячну електростанція потужністю 14 МВт, збудують за кредит європейського банку, – передає “eco town”. 

Нове виробництво з’явиться на непридатному для сільського господарства солончаковому грунті. Примітно, що проект в сфері сонячної енергетики вперше фінансується європейським банком без участі вітчизняних фінансових структур: понад 12 млн євро терміном до 9 років під 3,85% річних були видідені одним з найбільших банків Польщі Bank Pekao s.a.

Інвестором з української сторони виступила компанія «Ред Форест». Генеральним підрядником проекту став відомий польський виробник сонячних панелей Hanplast, який для цього відкрив своє представництво в Україні під керівництвом відомого фахівця Хенріка Едрея.

«В 3,85% річних входять банківські відсотки, а також відсотки генеральному підряднику та страхові послуги міжнародної корпорації Kuke, – пояснює технічний директор представництва Hanplast в Україні Олег Ворошиловський. – Для розвитку «зеленої» енергетики в Україні потрібні кредити за європейським зразком – дешеві і довгострокові, а українські банки поки не можуть нам цього запропонувати».

В ЄС будівництво невеликих сонячних станцій потужністю до 1 МВт банки кредитують терміном більш ніж на 10 років під 0,5-1,5% річних, відзначає він.

«З українським кредитам будувати сонячні електростанції зазвичай невигідно, особливо тепер, коли з наступного року« зелений» тариф зменшиться на 20%. Завдяки європейському банку ми маємо можливість побудувати СЕС потужністю 14 МВт, яка окупиться за 4-5 років», – зазначив представник компанії.

За словами директора компанії «Ред Форест» Володимира Скомороха, зараз до будівництва залучено понад 200 робітників. Оскільки компанія зареєстрована безпосередньо в селі Білолісся, податки і орендна плата за територію надходитимуть до бюджету селища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *