В Одесі ділилися досвідом створення учнівського самоврядування

Директор міського Департаменту освіти Олена Буйневич презентувала досвід учнівського самоврядування – як складову управлінської діяльності. Захід пройшов на території 7 гімназії в м. Одесі, яку відвідали учасники секції Асоціації міст України з питань освіти, яка відбулася 10-11 жовтня у місті.

Команда школярів у яскравому виступі перед управлінцям освіти та директорами шкіл презентувала Парламент Старшокласників, розповіли про те, які заходи вони проводять, та до яких важливих подій долучаються.
Досвідом створення консолідуючої системи освіти поділилась директорка Української гімназії Світлана Мельник. Вона розповіла про нові методики, які фахівці залучають у свою роботу, зокрема, запозичили канадський досвід, який допоміг запровадити в одеських школах рух за здоровий спосіб життя.

Ми зрозуміли, що таке консолідація. Беззаперечно, ми маємо діяти разом – діти, батьки, вчителі, громадськість. Ця робота велась протягом 20 останніх років, не бачимо жодних канікул. Ми розповідаємо як запобігти шкідливим звичкам, попередити ранню вагітність, ми перевернули, зламали стереотипи, як про ці інтимні теми можна спілкуватись з дітьми. Наша відкритість, повне залучення дітей до всього, коли вони говорять, не добираючи слів, не боячись незручних тем – бачимо, що у них спокійна реакція. Якби ми з ними не проводили б такої роботи, було б зовсім інакше. Цей досвід ми поширювали в інших школах міста. Нам дуже допомагає в цьому Олена Буйневич, яка веде, на мою думку, в Одесі, справжній освітянський марафон”, – розповіла пані Мельник.

Також 11 жовтня одеські освітяни розповіли про проведення Всеукраїнських крос-форумів, презентували електронний інтерактивний підручник «Підручник. UA», та ознайомилися з організацією та функціонуванням інклюзивно-ресурсного центру, міжнародним співробітництвом у питанні соціальної адаптації дітей з інвалідністю.

А зустріли українських освітян в Одесі шкільним ярмарком: гімназисти власноруч виготовили яскраві вироби, на тему осені. Особливість 7 гімназії – в тому, що тут носять вишиванку як шкільну форму. Це одна з перших українських шкіл, яка з”явилась в Одесі, коли більшість були російськомовні. А ще тут функціонує безліч гуртків, поглиблене вивчення іноземних мов, а пріоритетність тут визначають як всебічний розвиток школяра як особистості.

Нагадаємо, 10-11 жовтня в Одесі відбулося дводенне засідання Секції АМУ з питань освіти. Захід організовано в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID. У заході беруть участь освітяни з різних областей України, серед яких — керівники органів управління освітою обласних центрів, міст обласного значення, ОТГ, керівники закладів загальної середньої освіти м. Одеси.

школа

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *