Домашня ковбаса – гастрономічний бренд Любашівки. ВІДЕО

«Любашівка вітає та пригощає»: вже втрете на сонячному майданчику поблизу траси Одеса-Київ, промайнув фестиваль “Любашівка — столиця української ковбаси”.

Традиційно весело, яскраво, гучно і смачно. Але цього разу — аж два дні, бо центр виробництва найкращої в Україні ковбаси ще й святкував день народження. Любашівці цього року виповнилось 229.

Вже від ранку господарі з усіх навколишніх сіл, які знають народні рецепти домашньої ковбаси та копченостей та вміють їх готувати, зібралися на ярмарок. Кров”янка, сало, сальтісон, буженина, копчені реберця, мясце, підчеревок, – краще підтвердження того, що в Любашівському районі майже кожна родина тримає на господарці поросят. Вирощує їх на продаж, для себе, аби мати повний холодильник, або частують інших.

Дуже добра ковбаса наша, дуже в спросє наша ковбаска зеленогірська, і дуже смачна. Розібрали, остався маленький кусочок. Приїхали одесити, артисти до нас, розібрали, сказали що ніде такої ковбаси нема як у нас в Любашівці“, – каже Лариса Кір’єва з Зеленогірська.

Тим часом організатори фестивалю урочисто зустріли поважних гостей, на свято завітали керівники Одещини, мери міст та об’єднаних територіальних громад.

Сергій Хрустовський, голова Авангардівської ОТГ:

Вам нічого не треба робити, тільки відродити ту прекрасну славу, яка роками тут процвітає. Класний продукт, я впевнений що після цього фестивалю всі будуть заїжджати на Київ і з Києва, щоб придбати прекрасний продукт”.

Гості пройшли повз намети ковбасної продукції, та заквітчані, оздоблені в народному стилі хатинки господарів з презентаціями святкових столів. Познанка, Новокарбівка, Зеленогірське, Ясенове, Гвоздавка, Троїцьке — кожне село презентувало глядачам свої смаколики і таланти. У кожного — свої улюблені рецепти вареників, голубців, фаршированої риби, молдавських плачинд, солених огірків і помідорчиків до домашньої наливки, вина та медовухи.

Алла Гогулінська, засновниця етно-садиби “Медові роси” (с. Ясенове, Любашівський район)

Наша ковбаса ясенівська – сама смачна. Я відкрию маленький секрет, що це зовсім не любашівська ковбаса, тому що з Ясенови пішов цей рецепт і сама смачна, корисна, пахуча ковбаса. Адже її коптять на вишні, черешні і на яблуні. І тому Любашівка у нас запозичила цей рецепт, але ми вибачаємо, хай їдять всі люди цю ковбасу, і весь світ знає, що ясенівська ковбаса найсмачніша!”

Свої таланти та витвори мистецтва представили як дорослі артисти, так і маленькі. Завітали на фестиваль творчі колективи Одеси, Києва, Южного, академічний ансамбль музики, пісні і танцю “Чайка” Одеської обласної філармонії, презентував свій спектакль “Козацька легенда” театр “Отаман”. А ще були конкурси, розваги, майстер-класи, фаєр шоу та святковий феєрверк.

Фестиваль ковбаси пройшов в Любашівці в рамках конкурсу “Малі міста – великі враження”, за сприяння Міністерства культури та Українського культурного фонду.

Геннадій Павлов, голова Любашівської ОТГ:

Хочу подякувати Міністерству культури та проекту “Малі міста – великі враження”, це дуже важливо для таких маленьких міст і селищ, він дасть нам більше залучати коштів в громаду. Найголовніша мета цього фестивалю – залишити нашим нащадкам, дітям ті традиції виготовлення нашої традиційної української ковбаси, національного нашого продукту”.

Як промайнув фестиваль – у відео СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *