Як поділять Одещину: експерти презентували нову модель децентралізації

В рамках проекту Української асоціації районних та обласних рад (УАРОР) «Моделювання адміністративно-територіального устрою на субрегіональному рівні» за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування в Україні», 25 вересня в Одеській обласній раді відбувся другий етап круглого столу – презентація моделі області.

У заході взяли участь керівництво обласної ради під головуванням Сергія Паращенка, представники районних рад, райдержадміністрацій, голова постійної комісії ЖКГ, паливо-енергетичного комплексу та енергозбереження Одеської облради, керівники об’єднаних територіальних громад, представники громадськості.

У разі схвалення моделі, в регіоні може утворитися 4 райони замість 26: Одеський (1533,3 тис. осіб), Ізмаїльский (279,3 тис осіб), Білгород-Дністровський (281,3 тис. осіб) та Подільський (285 тис. осіб).

За словами експерта УАРОР Олександра Даниленка, райони відпрацьовані на основі методики та пропозицій, що надавались до Асоціації.

Водночас, він зазначив, що не варто спекулювати на тому, що до нових райцентрів буде велика досяжність, оскільки майже всі адміністративні послуги надаватимуться в громадах.

За результатами обговорення експерти Асоціації напрацюють законопроєкт про зміну та встановлення меж районів Одещини та поданий до КМУ.

Мета проекту – сприяти підвищенню обізнаності громадськості про реформу, обробки результатів широких обговорень пропозицій щодо майбутнього адміністративно-територіального устрою Одеської області та напрацювання до конкретних моделей районів, які стануть основою для відповідних законопроектів. Нагадаємо, 29 липня 2019 року представники Одеської обласної державної адміністрації та обласної ради взяли участь в круглому столі «Перспективи формування нової системи адміністративно-територіального устрою Одещини».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *