Одеських забудовників зобов”яжуть встановлювати ліфти вище 3-го поверху

У нових житлових будинках від 4 поверхів мають обов’язково передбачатися ліфти – норми вступають в дію з грудня. Про це повідомили в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Оновленими державними будівельними нормами (ДБН) щодо проектування житлових будинків введено нові вимоги:

• рекомендовано влаштовувати ліфти у нових житлових будинках від 3 поверхів;

• у новому житлі висотою 4 поверхи та більше ліфти передбачаються обов’язково.

За старими нормами ліфти у житлових будинках мали проектуватися лише від 5 поверхів.

Нові ДБН “Житлові будинки. Основні положення”, в яких містяться ці норми, вже опубліковані та вступають в дію з 1 грудня цього року.

Підвищуємо комфорт жителів новими будівельними нормами щодо житлових будинків. Рекомендуємо влаштовувати ліфти у житлі від 3 поверхів, а у будинках від 4 поверхів – робити це в обов’язковому порядку. Це банальна зручність та доступність людей, а особливо маломобільних груп населення: людей з інвалідністю, вагітних жінок, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми. Нові норми почнуть діяти вже з 1 грудня, тобто з цієї зими всі нові будинки мають будуватися згідно з цими нормами”, – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

У нових нормах зазначається, що у житлових будинках з позначкою підлоги верхнього житлового поверху, яка перевищує на 8 м позначку підлоги першого поверху (тобто 3-й поверх і вище), рекомендується встановлювати пасажирські ліфти. А у разі перевищення на 12 м і більше (тобто 4-й поверх і вище) – їх встановлення обов’язкове.

Джерело – Секретаріат Кабінету Міністрів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *