Чому не утворюються громади в Ренійському районі

Згідно з перспективним планом формування ОТГ в Одеській області, в Ренійському районі планується утворення двох об”єднаних територіальних громад. Перша – з центром у м. Рені, з приєднанням Долинівської й Лиманської сільських рад. Друга – Орлівська сільська ОТГ, яка мала б об”єднати Новосільську, Котловинську, Нагірненську й Плавненську сільські ради.

Тим часом, за 4 роки, – а саме з 2015, відколи в Україні стартував процес децентралізації й утворення громад, – у найпівденнішому районі Одещини (280 км від Одеси до м. Рені) адміністративних зрушень не сталося. Чому, – поділилася своїми думками на зустрічі з представниками Одеського регіонального відділення Асоціації міст України громадськість Ренійського району.

У нас населення дуже інертне, це по-перше. Друге – люди абсолютно не довіряють владі, індекс довіри нижче нуля. В результаті цього великого значення набувають чутки. Так склалося, що своїм односельцям вірять більше, ніж експертам, які приїдуть з міста й розповідатимуть дуже вірні речі. Цим користуються ті люди, яким вигідно, щоб у нас все залишалося у звичному вигляді, вони й розповідають міфи про те, що школу й ФАПи нібито закриють, керівництво села буде “сидіти” в іншому населеному пункті, а про людей забудуть. Двоякий погляд на створення громад і в районної влади: з одного боку, вони розуміють, що по закінченню реформи втратять посади, адже районна рада й РДА припинять свої повноваження. З іншого боку, хтось, можливо, й бажає очолити нові громади, тому боротьба за владу у нас обіцяє бути гарячою”, – каже Михайло Бойко, представник Комітету виборців в Ренійському районі.

Ренійці розповідають: неабиякий вплив на перешкоджання створення об”єднаних громад в регіоні мають депутати обласного рівня та навіть народні обранці, що представляють їхні інтереси у Верховній Раді. Кажуть, один з нардепів ще на початку реформи децентралізації відвідував загальні збори громадян стосовно потенційнрого об”єднання в Ренійському і сусідньому Болградському районі, і щоразу висловлював негативну оцінку реформи децентралізації. Нагадаємо, народним депутатом 142 округу, до якого відноситься частина Ренійського району, був і залишається Антон Кіссе. Народним депуатом 143 округу став Анатолій Урбанський. Так чи інакше, останні громадські слухання проводились тут ще 2016 року. Ренійська міська влада, маючи бажання створити громаду, ще раніше проводила розрахунки економічної спроможності майбутньої громади, та ніяк не отримає згоди від сусіднього села Долинське. Та й Лиманська сільрада не надто “горить бажанням”, пояснюють в міськраді.

Стосовно утворення громад м. Рені та сіл Ренійського району, то я впевнений, що нічого неможливого немає. Необхідно відкласти в сторону політичну складову, різного роду маніпуляції та страхи, особисті амбіції, збиратися на рівні міського голови, голів сільрад та депутатів всіх рівнів та приймати вольове рішення. Час спливає. Поїзд децентралізації вже набув швидкості та останній вагон проїзжає мимо нас. Теперь тільки від місцевої влади залежить, зможемо ми рухатись в ногу з вимогами часу, або залишимось аутсайдерами”, – переконаний Сергій Кобенко, секретар Ренійської міської ради.

Серед побоювань, чи зможуть новостворені громади стати успішними, – відсутність необхідної інфраструктури в селі Орлівка, якому запропоновано стати адміністративним центром другої територіальної громади, яка об”єднає навколо себе 4 села. Про це на зустрічі зазначив сільський голова с. Плавні. Основна кількість будівель і майна, каже, зосереджена зараз в місті, це районний центр, а як бути Орлівці? Між тим, керівництво області не раз висловлювало наміри про можливість зведення нових, необхідних громаді об”єктів. Головне – утворити ці громади, але для цього потрібна добровільна згода більшої частини громадян.

Серед тих, хто активно підтримує реформу децентралізації – місцева жителька Ірина Черня, вона учасниця проекту “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” (ПУЛЬС) “Моя громада, мій добробут. Вона активно долучає людей до обговорення теми утворення громад в Ренійському районі, веде групу на Фейсбуці “Громада. Децентралізація. Ренійський район”, яку щодня наповнює успіхами й цікавинками про ОТГ з різних куточків України. Працює навіть у декретній відпустці, і вірить, що зміни – не за горами.

На першому місці однією з причин гальмування реформи в нашому районі я б поставила низький рівень поінформованості людей в цілому. Чому так? Напевно, комусь вигідно тримати людей в невідомості. Адже всі органи місцевого самоуправління, а точніше чиновники, які там працюють, не вважають своїм обов”язком, казати людям про зміни, мовляв, – а де це написано, що ми маємо інформувати?.. Це перше. А по-друге, якщо і є така людина, яка вирішила повідомляти людям про досвід децентралізації, маю на увазі себе, то в такому разі доведеться зіштовхнутись з потужною хвилею дезінформації. Причому з”являється це найперше від тих же чиновників. Однією з головних причин також є боротьба за владу. Хтось не хоче втрачати її сьогодні, і через це в нас є чиновники, які більше думають про себе й своє робоче місце, аніж про інтереси людей”, – розповіла пані Ірина.

В Асоціації міст України відзначають: громади, які раніше утворились в Одеській області, могли б поділитися з ренійцями своїм досвідом. Числені прес-тури, виїзди на місця в рамках “маршрутів успіху”, – краще за все переконують людей і місцеву владу, що зміни потрібні. І краще не відтягувати процес об”єднання громад до 2020 року.

Завершується перший етап реформи децентралізації, і затягування з добровільним об”єднанням ОТГ може негативно відобразитись там, де до цього справа не доходить, адже це – нерівні умови, в яких живуть люди. Частина українців, серед них мешканці Одеської області, вже користуються перевагами децентралізації, – мають кращі послуги в освітній, медичній сфері, нові садки, школи, також громади отримують інфраструктурну субвенцію, яку використовують знову ж таки, щоб зробити життя своїх жителів комфортнішим: дороги, освітлення, транспорт, і так далі. Ми готові надати консультації, проінформувати, зробити економічні розрахунки, аби переконати і місцеву владу, і громадян, у необхідності міняти їхнє життя вже зараз”, – сказав Юрій Ямковой, консультант з юридичних питань Одеського РВ Асоціації міст України.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *