Яськівська ОТГ на шляху змін. ВІДЕО

Яськівська ОТГ, що в Біляївському районі на Одещині, утворилася трохи менше 2 років тому, об’єднавши у своєму складі дві сільські ради – Яськівську та Троїцьку. Обидва села досить великі, тому разом населення громади складає близько 10 тисяч чоловік. 

В рамках прес-туру, організованого Одеським регіональним відділом Асоціації міст України, яка реалізує Проєкт ПУЛЬС “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні”, на власні очі побачити успіхи й зміни Яськівської об’єднаної громади змогли представники регіональних медіа.

Від моменту створення бюджет Яськівської громади зріс удвічі: на початку складав 8 млн гривень на рік, а вже у 2018 році, коли прийняли на свій баланс заклади освіти та медицини, отримали субвенцію, громаді залишили 60% податку з ПДФО та місцеві доходи і збори, – тутешню скарбничку вдалося подвоїти.

Зараз на балансі громади – дитячі садки, школи, амбулаторія в селі Троїцьке. У школі зроблено ремонт, побудовано спортивну залу, надаються якісні послуги населенню. А ще, розповів голова Яськівської сільської ради Володимир Курко, у перший рік після створення довелося повністю переобладнати будівлю сільської ради.

“В сільської ради не було навіть приміщення свого, і рік нам довелося все робити для того щоб люди могли десь працювати. ні опалення не було нічого. І ось за рік ми зробили капітальний ремонт приміщення, і дах перекрили, і комп’ютери нові, меблі закупили, повністю все з нуля нове”, – розповів голова Яськівської ОТГ Володимир Курко.

Власними силами Яськівська громада відремонтувала місцеві дороги, налагодила водопостачання, пробуривши 2 свердловини з новим італійським обладнанням, замінили вуличне освітлення на сучасні ЛЕД-ліхтарі, за рахунок субвенції закупили техніку для комунальних робіт.

А ще планують розвивати туристичний потенціал громади, адже села Яськи і Троїцьке розміщені на мальовничих берегах ріки Турунчук, де є чудові місця для відпочинку.

Повне інтерв’ю голови Яськівської ОТГ – дивіться у відео.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *