Кошти освітньої субвенції не “забирає” район, а залишаються Старокозацькій ОТГ

Одна з громад Білгород-Дністровського району – Старокозацька ОТГ, – протягом літніх канікул і до початку навчального року здійснила кардинальні зміни в закладах освіти.

Цього року у нас взагалі заплановані масштабні зміни, масштабні закупівлі. Якщо почати з такого, більш глобального, то це заміна всіх вікон на металопластикові нові, по всіх чотирьох школах, ремонти в харчоблоках, в самій їдальні, придбання нового обладнання, це й витяжки, й холодильні камери, морозильні камери, плити нові. Закупили новий посуд, мабуть цього не робилося роками”, – розповів СИЛІ ГРОМАД заступник голови громади Павло Осматескул.

Здійснити капітальні ремонти й закупівлю меблів громада змогла завдяки залишкам освітньої субвенції, і доклавши гроші місцевого бюджету. Кажуть, раніше кошти освітньої субвенції поверталися в район, позаяк зараз як їх краще використати, – вирішує об’єднана громада. Це стало можливим завдяки реформі децентралізації.

Ми зібралися з директорами шкіл, старостами, ми вирішили саме ті проблеми, які потрібно було закрити цього року. Звичайно, в першу чергу це були вікна, вхідні блоки і харчоблоки. Вирішили – і робимо. Вже до початку навчального року все буде зроблено”, – сказав Павло Осматескул.

І додав, що остерігатись погіршення умов для розвитку освіти після створення ОТГ не варто.

Хтось вважає, що об’єднаються в громаду, позакривають школи в маленьких селах. Є приклади, я впевнений, що це вимушені міри в тих громадах, які це зробили. Переживають, що будуть звільнення масштабні. Але на прикладі нашої громади вони можуть побачити, що це не так. Жодна школа у нас не була закрита. Всі школи функціонують, люди працюють, всі будинки культури не те що функціонують, ми вкладаємо в них багато коштів”, – зазначив заступник голови.

А ще Старокозацька громада, що називається, “додала кольорів” своїм освітнім закладам. Так, у селі Крутоярівка в барвисті фарби оздобили стіни, а в Петрівську школу зхакупили яскраві меблі для інклюзивно-ресурсного кабінету. До початку навчального року аналогічні кабінети обіцяють у кожній школі Старокозацької ОТГ.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *