На Одещині пройде 8 фестивалів в рамках проекту “Малі міста – великі враження”

Проект «Малі міста – великі враження» – це конкурс культурно-мистецьких проектів громад з населенням до 50 тисяч людей. Він спрямований на розвиток культурно-економічного потенціалу територій через підтримку стартапів, що пов’язані із культурною спадщиною громад.

Експертний відбір відбувався у два етапи – спочатку на відкритому конкурсі були відібрані проекти за змістовою частиною, а далі – проходили захисти проектів в Міністерстві культури України.

Цього року у конкурсі перемогли 74 учасники, серед яких Одеська та Львівська області здобули найбільше в Україні схвальних висновків від журі – по 8 кожна.

18 липня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та Міністр культури України Євген Нищук оголосили та привітали громади-переможців під час заходу з нагоди завершення конкурсу «Малі міста – великі враження-2019», який відбувся в Києві.

Отож, СИЛА ГРОМАД знайомить своїх читачів з запланованими проектами-переможцями, які відбудуться в Одеській області 2019 року. Серед них – більшість об’єднаних територіальних громад.

  1. Красносільська ОТГ з проектом «Чумацький шлях». Етно-фестиваль «Чумацький шлях» відбудеться 14 вересня 2019 року на узбережжі унікального  Куяльницького лиману в селі Корсунці, саме тут понад 500 років тому був соляний промисел.
  2. Любашівська ОТГ з гастрономічним фестом “Любашівка – столиця української ковбаси“, відбудеться 28-30 вересня поблизу траси Одеса – Київ, співпадає зі святкуванням Дня селища Любашівка.
  3. Маяківська ОТГ Фестиваль гастрономічної спадщини “Дністровські гостини”.
  4. Місто Рені перемогло з ідеєю створення Дунайської мультинаціональної культурної резиденції — “Danube HQ”.
  5. Біляївська ОТГ проведе мультиетнічний гастрофестиваль “Дністровська вертута”.
  6. Місто Рені готує ще один фестиваль “BANDURA FUSION”, до проведення якого залучить концертно-театральні заклади культури та “Український академічний фольклорно-етнографічний ансамбль “Калина” (м. Рені Одесьської області)
  7. Місто Ананьїв просуває комплексного культурномистецького продукту “Дивовижна в’язь
    часів” із використанням культурно-історичного потенціалу міста Ананьїв.
  8. Балтська ОТГ обіцяє презентувати етнографічний кластер-простір, що формує
    культурну спільноту.

Кожен культурний проект, що отримав позитивний висновок від експертної ради конкурсу “Малі міста – великі враження”, отримав фінансування від Уряду, що складає близько 70% витратної частини. Інші 30% громада чи місто-учасник фінансує самостійно, або з залученням коштів з інших джерел.

Головною умовою участі в конкурсі проектів “Малі міста – великі враження” став критерій можливості регулярного їх проведення: адже навколо кожної ідеї згодом розвивається ще кілька напрямків – туризм, перевезення, харчування, проживання, торгівля, послуги. Усі вони в сукупності можуть дати економічний поштовх розвитку для міст і сіл.

Нагадаємо, пілотна версія конкурсу культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження» була запущена у 2018 році та  реалізована Асоціацією міст України та Українським центром культурних досліджень за фінансової підтримки Міністерства культури України. Ідея проекту належить ГО «Інститут культурної політики». Конкурс підтримав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Цей проект знайшов надзвичайний відгук у громадах, які подали до участі 158 заявок. Експертною радою Міністерства культури України було відібрано 8, що пов’язані із культурною спадщиною.

Серед них перемогу здобула Вилківська ОТГ, яка у 2018 році отримала кошти на проведення гастрофестивалю “Дунайські гостини”, а планує зробити його щорічним і традиційним.

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “На Одещині пройде 8 фестивалів в рамках проекту “Малі міста – великі враження”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *