Залишити не можна демонтувати: в Акермані перегороджено прохід до фортеці

У Білгороді-Дністровському відклали вирішення питання демонтажу самовільно установленої огорожі на березі Дністровського лиману біля Аккерманської фортеці. Відповідне питання розглядалось на минулому засіданні виконавчого комітету міської ради.

Міська влада зверталась за поясненням до комунального підприємства та Одеської ОДА, однак КП «Фортеця» відповіді на листи не надало, а облдержадміністрація пояснила, що паркан відноситься до ремонтних робіт на північній стіні. Хоча ворота встановлені з іншого боку лиману.

«Спочатку ми неодноразово відправляли листи КП «Фортеця» надати нам інформацію на якій підставі встановлена ця огорожа. Тому що, згідно законодавства, це перша охоронна зона і будь-які земельні, меліоративні, будівельні роботи повинні проводитись тільки за погодженням з центральним органом у сфері охорони спадщини, тобто Міністерством культури. Відповіді від КП «Фортеця» не було. Неодноразово ми зверталися до управління культурної спадщини Одеської ОДА. Відповіді були такі, що це північна стіна, тому там встановлена ця огорожа. Хоча огорожа встановлена в іншій стороні», – пояснив головний спеціаліст з охорони культурної спадщини управління містобудування та архітектури міськради Максим Донець.

Тим часом член виконкому Ольга Форнальчук обурилась тим, що міська влада за такий довгий проміжок часу не вирішила питання демонтажу спірного об’єкту. Заступник міського голови Сергій Чорнокульский, пояснив, що весь цей час міська влада намагалась з’ясувати правомірність встановлення паркану, оскільки земля є в користуванні міста, однак достовірної інформації з цього питання не отримали.

Під час  обговорень знайти остаточне вирішення цього питання не вдалося, тому розглянуть його на наступному засіданні та запросять керівника КП «Фортеця».

Нагадаємо, комунальне підприємство «Фортеця» встановило огорожу на березі Дністровського лиману близько року тому. Даний крок адміністрація комунального підприємства аргументує безпекою для громадян, зокрема будівельними роботами на північній стіні. Крім того, це дозволяє уникнути забруднення сміттям берегу лимана біля фортеці.

В міської влади позиція протилежна – комунальне підприємство звинувачують в обмеженні доступу аккерманців до місця відпочинку на березі лиману.

Автор – Роман Петровський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *