У смерті дітей винні не тільки батьки, а й відсутність соціальної ролі держави – Алла Кіріяк

Експертка з захисту прав дітей Алла Кіріяк переконана, що в загибелі дітей винні не тільки їхні батьки, які залишають їх без догляду в непередбачуваних ситуаціях. А й відсутність ефективної роботи соціальних служб, які мали б виявляти і працювати з кризовими родинами, в яких ростуть маленькі діти.

Нагадаємо, остання трагедія, де загинули 4 малюків, сталася в селі Чорна, що в Окнянському районі. 1 липня в пожежі в житловому будинку загинули четверо дівчаток. Двом було по два роки, третій виповнився рік, а четвертій – пів року. Це діти з двох родин, яких лишились у хаті без нагляду дорослих. Поки малюки горіли, їхні матері відсипалися після нічної пиятики…

Пані Алла стверджує:  саме від якості здійснення соціальної роботи сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, залежить подальша доля дітей.

На жаль, маємо прикрі випадки повного знищення центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. В Окнянському районі центр був ліквідований розпорядженням голови районної державної адміністрації ще 31 грудня 2015 року. Таким чином, без повноважень та законних підстав службою у справах дітей, а це всього 3 спеціаліста, ведеться облік та соціальна робота з 42 сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, в яких проживає 141 дитина. 
Здійснюється соціальне супроводження 5 прийомних сімей, в яких виховується 15 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 дитячого будинку сімейного типу, де виховується 7 дітей”,- розповідає Алла Кіріяк.

Алла Кіріяк очолювала службу у справах дітей Одеської ОДА до середини 2018 року. Відсутність соціальної роботи з неблагонадійними сім’ями в окремих районах області призводить до непоправних наслідків. Адже працівниками ЦСССДМ є фахівці із соціальної роботи, які працюють на рівні громад, виявляють потенційних отримувачів послуг, оцінюють їхні потреби, матеріально-побутові умови та скеровують до відповідних підрозділів системи соцзахисту – виплати, дороги, послуги терцентрів чи на дому.
На сьогодні пріорітетним напрямком їхньої роботи є сім’ї з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, стосовно яких вони мають функції ще і соціального супроводу, а також переадресовують до інших надавачів спеціальних послуг.

Як можна зробити висновки з останнього страшного випадку – родинами, де зростали маленькі дітки, ніхто з державних служб не займався. На місцях бракує соціальних працівників, або їхня кількість критично мала, мізерними залишаються зарплати, відсутність транспорту та міжвідомча співпраця – а без неї виявити проблему і вжити оперативні заходи вкрай складно.

Крім того, каже пані Алла, згідно зі своїми функціями, інформаційна кампанія, пошук та підбір кандидатів у прийомні батьки та батьки вихователі здійснюється також ЦСССДМ.

За відсутності центру протягом 2016 року в Окнянському районі не підібрана та не була створена жодна прийомна сім’я чи ДБСТ, що є неприпустимим. Подібна ситуація спостерігається і в Ширяївському районі, де також ліквідовано ЦСССДМ.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування в більшості територіальних громад не забезпечують створення сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку дитини, виховання її в сім’ї, захисту її прав.

На сьогодні багато питань щодо удосконалення існуючої системи захисту прав дитини вимагають злагодженого та системного вирішення, координації дій органів державної влади і громадянського суспільства. Це реальність сьогодення. І доки вона не зміниться, нічого кращого чекати не варто. Нові обличчя нічого не вирішать. Вирішить нова стратегія роботи з кризовими сім’ями” – резюмує пані Алла.

Авторка – Оксана Піднебесна

2 thoughts on “У смерті дітей винні не тільки батьки, а й відсутність соціальної ролі держави – Алла Кіріяк

  1. А не эту ли пани попёрли из службы из-за истории в приюте свмтанок где много лет творится ужас и насилие и что угодно а служба в ем и каждому доказывала чио так и надо. И это эксперт?

  2. Это полный бред – перекладывать ответственность за гибель детей с родителей на социальные службы. Никакие превентивные меры в работе с такими аморальными лицами, рожающими детей, не помогут. Единственное, что может помочь – это забирать детей у них ещё в роддоме.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *