Жодна політична сила не наважиться згорнути децентралізацію, бо буде приречена на поразку, – В’ячеслав Негода

В Україні реформу децентралізації підтримують 60% громадян. Про це в Івано-Франківську для ЗМІ повідомив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.

«З самого початку ми спостерігали нерозуміння мети і завдань цієї реформи. Втім, ми побачили, що українці з кожним роком все більше підтримують децентралізацію. Якщо ми починали з розуміння цієї реформи на рівні 13-16% громадян, то тепер 60% громадян підтримують її», – зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, децентралізація – одна з найбільш успішних реформ в Україні. Однак виконавча влада не дуже охоче передає громадам свої повноваження, за якими йдуть ресурси, і це є ще одним викликом.

Він додав, що нині в Україні налічують 896 об’єднаних громад. З них в 66 у червні пройдуть місцеві вибори.

Відтак, жодна політична сила не наважиться згорнути цю реформу, бо в іншому випадку вона «приречена на поразку».

«Наше завдання – не лише закріпити позитивний результат, а й обговорити нові політичні реалії і наступні кроки на продовження цієї реформи. … Головний успіх цієї реформи в тому, що в неї повірили люди. Ця реформа – не лише передача повноваження і ресурсів, а й усвідомлення відповідальності за своє майбутнє. Це усвідомлення того, що питання місцевого значення мають вирішуватись у громадах, а не в міністерствах, в обласних чи районних адміністраціях…», – сказав перший заступник міністра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *