На харчі -14 гривень на день, а спідня білизна – по черзі: інспекція до одеських сиротинців

До дитячих будинків, інтернатів та центрів реабілітації з перевіркою приїхала моніторингова група, щоб вивчити дотримання прав дітей. Перевіряльників вразило, що в одному з одеських центрів діти стоять в черзі за нижньою білизною, добова ціна харчування становить 14 гривень, через що діти страждають від голоду, а вихователі закривають хліб на замок.

Про це повідомила Українська мережа за права дитини.

Перевірка проходила в рамках спільного проекту з ЮНІСЕФ 28-29 січня. Моніторингова група знайшла безліч порушень прав дітей.

Особливо  інспекторів шокував Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Біляївської РДА. У ньому діти живуть впроголодь. Сума харчування в день на одного вихованця становить всього 14 грн, а хліб від дітей закривають на замок.

Також, за даними ревізорів, в раціоні дітей, які опинилися саме в цьому центрі, немає молочних продуктів, а умови зберігання їжі не дотримуються.

У закладі брудно, стоїть сморід. Засоби гігієни діти можуть взяти тільки з дозволу персоналу. Одяг, навіть спідню білизну, діти носять по черзі. До того ж педагогічний персонал і психолог з дітьми фактично не працюють. У центрі виявили 15-річного хлопця, який майже півроку не відвідує школу, а це – серйозне порушення права дитини на освіту, – описують Центр члени моніторингової групи.

Представники організації в усьому звинувачують місцеві служби у справах дітей та стверджують, що перевірки не проводяться, а також, що план роботи на минулий рік не був виконаний, хоча представники Одеської ОДА неодноразово виїжджали в обласні притулки.

Так, в минулому році моніторинги проходили в притулку “Світанок”, а також в санаторіях. Крім того, після перевірок почалися ремонтні роботи в скандально відомому притулку в райцентрі Березівка.

Це явно замовна робота, звичайно в центрі є проблеми, але ми знаємо про це і працюємо над тим, щоб їх вирішити. Ми не коментуємо цю публікацію, поки не буде офіційного звіту, який вони повинні дати протягом 3-5 днів після проведення перевірки”, – прокоментував кореспонденту видання “УСІ.онлайн”  радник голови Одеської ОДА з прав дітей Артем Поланський.

Нагадаємо, що з липня по кінець серпня 2018 року 37 дитячих будинків сімейного типу в Одеській області мали пройти перевірку Центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді.

Під час моніторингу чимало запитань виникло і до Одеського обласного та деяких місцевих центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. А саме від якості їх роботи доволі часто залежать доля родини та дитини, які опиняються в складних життєвих обставинах.

Кінцева ж мета проекту – підготувати альтернативний державному звіт щодо дотримання в Україні Конвенції ООН про права дитини.

сироти

сироти

Автор – Ірина ТКАЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *