$500 тисяч: родича екс-нардепа Дубового судитимуть за хабар детективу НАБУ

На 27 лютого Печерський районний суд м. Києва призначив розгляд справи, у якій фігурує брат колишнього нардепа Олександра Дубового – Павло, а також депутат Одеської облради від фракції “БПП” Олег Бабенко. Обох звинувачують у спробі підсунути хабар у розмірі 500 тисяч доларів США детективу НАБУ.

Відповідний документ оприлюднений в Єдиному реєстрі судових рішень.

Бабенка та Дубового підозрюють у спробі надати неправомірну вигоду у розмірі півмільйона доларів керівництву детективів НАБУ за зняття арешту з коштів ТОВ “Девелопмент Еліт”. Йдеться про суму у розмірі 185 мільйонів гривень, які компанія отримала за продаж адмінбудівлі заводу “Краян” Одеській міській раді.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року Бабенко разом із спільником через агента НАБУ запропонували відомству зняти арешт з рахунків фірми депутата. Цю пропозицію задокументували під час негласних слідчих дій, після чого у січні 2018 року Бабенку повідомили про підозру у скоєнні вказаного злочину. За підозрою депутата мав затримати спецпідрозділ НАБУ в Києві, після того, як його було оголошено у розшук. Однак тому вдалося втекти, вистрибнувши у вікно.

Тоді в НАБУ назвали вірогідного спільника Бабенка – це брат екс-нардепа з Одещини Олександра Дубового, Павло Дубовой. Його оголосили у розшук разом з Бабенком, а в червні 2018 співробітники Національного антикорупційного бюро України його таки затримали.  Тоді прес-служба НАБУ уточнила, що підозрюваний переховувався від слідства протягом шести місяців, наголосивши, що він є ймовірним спільником депутата Одеської обласної ради Олега Бабенка, фігуранта зазначеного кримінального провадження.

Чиновнику вручили підозру і після допиту відпустили. 1 лютого йому призначили заставу в розмірі 2 млн гривень, яку пізніше внесла компанія “Рис Бессарабії”, директором якої є колишній нардеп Олександр Дубовой.

Як повідомляли українські ЗМІ, клан Дубових має стосунок до рейдерських захоплень землі в Кілійському районі. Зокрема, від його дій страждають фермери села Десантне, яке увійшло до Вилківської ОТГ. Нещодавно під час звіту Вилківського міського голови мешканці громади освистали “людину Дубового”, тим самим висловивши своє невдоволення діями впливового екс-нардепа.

Варто зазначити, що саме Дубового й Бабенка пов’язують з банкротством “Краяну” і аферою з його подальшим продажем. Так, перебуваючи у статусі власника частини цехів заводу “Краян”, Олександр Дубовой призначив директором заводу Олега Бабенка, який, на думку НАБУ, загнав підприємство у борги, що дозволило викупити будівлю у суму 10 мільйонів гривень. А в підсумку, одне з приміщень заводу перепродали Одеській міській раді вже за 185 мільйонів гривень.

Агент НАБУ Євген Шевченко, який виконав роль посередника в передаванні хабара, розповідав в інтерв’ю “Цензор.НЕТ” про схему перепродажу заводу “Краян”:

Схема проста: спочатку Олександр Дубовой поставив Бабенка директором заводу, загнали держпідприємство у фіктивні борги й успішно викупили за 10 млн грн. Ще 10 млн грн витратили на косметичний ремонт. Після цього домовилися з [мером Одеси Геннадієм] Трухановим і [бізнесменом Володимиром] Галантерником і продали назад місту вже за 185 млн грн. Але НАБУ вчасно заарештувало ці кошти, після чого Бабенко став шукати вихід на детективів. У підсумку запропонував $0,5 млн за те, щоб справу щодо цієї афери було закрито”, – пояснив правоохоронець.

Одним із підозрюваних гучної справи проходить мер Одеси Геннадій Труханов. У скандальній будівлі колишнього заводу “Краян” сьогодні працюють нові підрозділи Одеської мерії.

За матеріалами українських ЗМІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *