Африканська чума свиней: держава заборгувала фермерам 27 млн гривень компенсацій

Власники тварин з трьох районів Одещини, які понесли збитки через африканську чуму свиней, отримають компенсацію до кінця 2018 року. Про це йшлося під час позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Одеської ОДА.

 «Цього року вірус африканської чуми свиней, на жаль, торгкнувся півдня Одеської області.  Ізмаїльський, Кілійський і Татарбунарський райони вже подали документи на компенсацію збитків з резервного фонду обласного бюджету. Кожен житель, який постраждав внаслідок надзвичайної ситуації, отримає кошти у  повному обсязі», – відзначила заступник голови ОДА Світлана Шаталова.

Нагадаємо, держава винна фермерам 27,6 млн грн. Це ті кошти, які мають отримати представники приватного сектору та представники спеціалізованих господарств за знищене через вірус африканської чуми свиней поголів’я. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат Сергій Тригубенко.

Внаслідок вірусу АЧС (африканська чума свиней) лише поточного року в Україні було знищено 32 тис. голів свиней. При цьому, фермери так і не отримали від держави належних їм компенсацій. Зокрема, за даними Держпродспоживслужби, представники приватного сектору мають отримати 5,3 млн грн. Але, станом на 21 грудня, таким підприємствам виплатили тільки п’яту частину – 1,6 млн грн. Представники ж спеціалізованих господарств мають отримати компенсації за збитки, завдані АЧС, у розмірі 23,9 млн грн. Втім, поки що, жоден з них не отримав ані копійки”, – зазначив політик у дописі.

Протягом 2018 року випадки захворювання на АЧС Дерспоживслужба фіксувала на території Дунайського біосферного заповідника (острів Кубанський) Кілійського району серед диких свиней, на території Татарбунарського району, поблизу с. Дивізія, виявили 2 трупи домашніх свиней, на території урочища Офіцерське поблизу с. Орловка Ренійського району серед диких свиней та поблизу с. Владичень Болградського району серед диких свиней. У зоні ризику протягом 2018 року були Савранський і Овідіопольський райони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *