В Маяківській ОТГ відкрили амбулаторію європейського зразка

У селі Маяки в Одеській області відкрили нову амбулаторію групової практики і відділення екстреної медичної допомоги. Заклади розташовано фактично на одному майданчику: амбулаторія – у новозбудованому приміщенні, а emergency department – у капітально відремонтованій будівлі.

«Ми сьогодні відкрили першу з 29 сільських амбулаторій, які запроектували в Одеській області. Окрім того, ще й відділення невідкладної допомоги. Це ще один крок до покращення якості медичного обслуговування людей незалежно від того, де вони мешкають. Захищати своїх людей, їхнє життя і здоров’я – один із основних обов’язків держави», – зазначив під час відкриття голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов.

Зазначимо, у радіусі обслуговування амбулаторії проживають понад 9,5 тисяч мешканців Маяківської об’єднаної територіальної громади: села Маяки, Надлиманське, Удобне і прилеглі дачні масиви.

Амбулаторія розрахована на роботу чотирьох сімейних лікарів. Окрім їхніх кабінетів, тут є маніпуляційна, перев’язувальна та інші допоміжні приміщення. Загалом медзаклад може прийняти близько 160 пацієнтів на добу.

Максим Степанов підкреслив, що будівництво амбулаторії здійснювалося за кошти державного та місцевого бюджетів.

«Це яскравий приклад реформи децентралізації, реформи сільської медицини. Синергія фінансових ресурсів дала нам змогу побудувати такий центр здоров’я», – сказав він.

Маяківська ОТГ
Водночас відділення екстреної допомоги обслуговуватиме не лише Маяківську ОТГ, а також Миколаївку і постраждалих у ДТП на майже 30-кілометровій ділянці траси Одеса-Рені та дорогах місцевого значення. Окрім того, в emergency department розташовано пункт постійного базування бригади з надання екстреної меддопомоги Біляївської станції.

«За рахунок цього зменшується радіус обслуговування, а відтак, і час доїзду бригади на місце виклику буде скорочено з 30 до 20 хвилин», – пояснює директор Департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА Олена Теряєва.

Відділення екстреної меддопомоги складається з кабінету УЗД, рентгенкабінету, палати інтенсивної терапії, маніпуляційної. Лікарі мають технічну можливість для консультацій онлайн з фахівцями Одеської обласної лікарні за допомогою телемедицини. За словами Олени Теряєвої, у відділенні зможуть проводити необхідні обстеження, стабілізувати пацієнта у важкому стані та за необхідності перевезти до Біляївської ЦРЛ чи в обласний медзаклад.

Маяківська ОТГ
«Зараз Одеська область є прикладом, як потрібно розбудовувати медицину. У цій реформі повинні бути 2 основні чинники: доступність для пацієнтів і гідні умови роботи для медичних працівників. Тільки разом ці чинники дозволять зробити медицину якісною», –
підкреслив голова ОДА Максим Степанов.

Нагадаємо, Одеська область першою в країні розпочала реформу сільської медицини. Відповідний закон підписав Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до регіону 27 грудня 2017 року.

Розвиток медицини — один із пріоритетів Стратегічного плану дій голови Одеської обласної державної адміністрації Максима Степанова «Розумний регіон» на 2017-2019 роки. Відтак, відділення невідкладної допомоги разом із телемедициною наразі успішно працюють в Окнянській і Болградський центральних районних лікарнях.

Джерело – прес-служба Одеської ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *