У Білгород-Дністровську надаватимуть паліативну допомогу

В Білгород-Дністровському провели круглий стіл з питань паліативної допомоги. Його учасниками стали представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Олександр Остапенко, радник в.о. Міністра охорони здоров’я України Олег Дудін, представники Департаменту охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації, головний лікар Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини Роман Марабян та представники громадськості.

Головним питанням засідання став розвиток паліативної допомоги в Одеській області. Ініціатором зустрічі стало громадське об’єднання «Елеос» за підтримки Білгород-Дністровської міської ради.

У Білгород-Дністровську надаватимуть  паліативну допомогу

На початку заходу до учасників зустрічі звернувся голова громадського об’єднання «Елеос» Юрій Жогно. Юрій Петрович розповів про роботу об’єднання з розвитку паліативної допомоги та мету проведення заходу.

«Ми подумали і вирішили, що нам треба запросити фахівців, які є в нашій Україні. В нас є сьогодні гості з Києва, гості з Харкова, для того щоб ми зрушили с місця дуже важливе питання – надання паліативної допомоги паліативним хворим, особливо дитячого віку. Це для нас дуже і дуже важливо, і ми саме заради цього сьогодні тут. В нас є декілька запитань, в нас є декілька інноваційних пропозицій, в нас є декілька гостей. Ми б хотіли, щоб в Білгород-Дністровському той потенціал який закладений, він був розвинений до такого рівня, який би забезпечив гідну якість життя для паліативних діточок», повідомив Юрій Жогно.

Далі виступив радник в.о. Міністра охорони здоров’я України Олег Дудін, який розповів про започатковану влітку реформу стосовно  заборони потрапляння дітей до трьох років до інституційних закладів. Олег Дудін повідомив , що ця реформа торкнеться і Білгород-Дністровського, де центр надання паліативної допомоги може з’явитись на базі спеціалізованого будинку дитини.

«До 2026 року в країні взагалі не буде дитячих інтернатів. Стратегією передбачено щодо будинків дитини, наприклад того, який є в Білгород-Дністровському, це заборона з 2020 року потрапляння дітей до трьох років в інституційні заклади. МОЗ вже запустив цю реформу. Ще влітку ми розмістили на громадське обговорення проект наказу, яким скасовується положення про будинки дитини взагалі з 2020 року. Тобто з 2020 року не буде можливості зарахувати дітей туди. В 2023 році не повинно бути як таких будинків дитини. Тут тільки сімейні форми виховання – патронатні сім’ї, ДБСТ, зараз прийняли положення про малі групові будиночки. Зараз на фінальному етапі затвердження урядом положення про центри реабілітації та паліативної допомоги дітям. Зараз, можна  сказати, реабілітаційних послуг не вистачає. Черга в державні заклади займає до року. Тобто за цей рік дитина втрачає всі можливості і в подальшому реабілітація вже буде складніше. Ми створюємо на базі будинків дитини по всій країні центри, які надаватимуть ці послуги – з сучасною медичною реабілітацією без залучення магнітотерапії, оцих ванночок і інших радянських методів. Вони можуть застосовуватись, можуть не застосовуватись, але на ефективність реабілітації вони не впливають взагалі», – розповів Олег Дудін.

Окремо радник в.о. Міністра охорони здоров’я України зупинився на перевагах при перетворенні будинків дитини на центри реабілітації та паліативної допомоги. За інформацією Олега Дудіна, жоден будинок не планують закривати, а фінансування паліативної допомоги буде здійснюватися за кошти державного бюджету. Цим зможе скористатись місцева влада, перетворивши будинок дитини на центр паліативної допомоги та скоротивши фінансові витрати з місцевого бюджету.

«Позиція МОЗу – ми не закриваємо жоден будинок дитини, який є в нашій галузі. По суті він є закладом охорони здоров’я. Ми не закриваємо заклади. Ми включили медичну реабілітацію та паліативну допомогу в «зелений» перелік медичної реформи. Тобто ці послуги будуть повністю покриватися коштами Національної служби здоров’я України, і місцева влада не буде витрачати жодних своїх бюджетних асигнувань на ці речі. Якщо будь-яка область, Одеська, чи Білгород-Дністровський запускає трансформацію свого будинку дитини в автономний заклад медичної реабілітації та паліативної допомоги, він зі свого бюджету знімає ці питання. Це вже буде послуга, яка покривається НСЗУ. Медичний персонал там залишається, додатково вводяться інші посади або перенавчаються ті медичні працівники, які є в цьому будинку дитини. Тобто ця реформа вигідна як місцевій владі, так і дітям, і батькам, які потребують саме цих послуг, яких вкрай не вистачає в країні», – повідомив радник міністра.

Як повідомили учасники зустрічі, за різними підрахунками в Україні паліативної допомоги потребують більше 600 тисяч громадян, при цьому дітей з них нараховується 20 тисяч.

Для довідки. Паліативна допомога (від фр. palliatif від лат. pallium — покривало, плащ) — це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікування болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки.

Автор – Дмитро ФЕНЯК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *