Чому “Укрзалізниця” не використала гроші на “ковідні” ліжка – в Одесі розслідують нардепи

Представники парламентського Комітету з питань здоров’я нації та медичної допомоги приїхали до Одеси, аби перевірити епідемічну ситуацію в регіоні та готовність лікарень до прийому інфікованих. Першою проінспектували Одеську клінічну лікарню на залізничному транспорті.

радуцькийДо медзакладу парламентарі на чолі з головою комітету Михайлом Радуцьким приїхали приблизно об 11:00. Зокрема представників Ради цікавила кількість ліжок для хворих на COVID-19.

Загалом лікарня розрахована на 310 ліжок. З них 100 – виділили для пацієнтів із коронавірусом. Наразі у медзакладі 6 точок подачі кисню, розповіла виконувачка обов’язків директора лікарні Тетяна Старущенко. Кисень використовують лише для планових та ургентних хворих.

“Ми зробили 40 точок доступу до кисню. Це перше та друге відділення. Якщо сюди ще додати кисневі концентратори, то ми зможемо забезпечити киснем усіх 100 людей. Зараз це неможливо. Більш ніж 20 кисневих концентраторів у відділенні ми під’єднати не можемо, оскільки це дуже небезпечно. Наша електропроводка та електросистема старого зразка, також були ремонтні роботи. Тобто не було тих умов, які для цього потрібні”, – пояснила Старущенко.

За словами заступниці директора центру охорони здоров’я акціонерного товариства “Укрзалізниця” Наталії Кришталь, гроші на закупівлю та встановлення кисню у лікарні виділили з державного бюджету. Утім дозвіл на його використання власник лікарні видав 16 березня цього року.

Ми всі знаємо постанову, яка передбачає, що до 80% ліжок має бути підведений кисень. Ми можемо тільки концентратори закупити. 24 мільйони… Дозвіл нам на витрати “Укрзалізниця” видала лише 16 березня. За цей час ми оголосили 65 торгів. Найближчим часом очікуємо поставки всіх тих необхідних предметів”, – сказала Кришталь.

За словами директорки департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА Наталії Одарій-Захар’євої, у лікарні можуть додатково розгорнути 100 ліжок для інфікованих.

“Є окреме відділення у них, де 100 ліжок, і туди мали оперативно провести централізований кисень. За потреби можна розгорнути 200 ліжок”, – зазначила Одарій-Захар’єва.

гриневецькийПеревірити стан електромережі та можливість підключення кисневої станції мають спеціалісти. До цього біля усіх ліжок медзакладу мають встановити кисневі концентратори, поділився голова ОДА Сергій Гриневецький.

“Зараз дав доручення взяти усі вихідні матеріали і дати додаткові потужності для того, аби забезпечити усі ліжка кисневими концентраторами. Але кисневі концентратори не вирішують проблему. Проблему треба вирішувати через підвищення централізованого кисню”, – розповів Гриневецький.

Голова комітету верховної ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький запевнив, що за 10 днів він зв’яжеться із керівництвом лікарні, аби дізнатися, як у медзакладі розв’язали проблему з киснем.

“Ми всі почули зараз, що 10 днів треба “Укрзалізниці”, щоб вона повноцінно почала приймати мешканців Одеської області коштом НСЗУ на лікування ковідних хворих. Давайте ми домовимося, що через 10 днів в онлайні зустрічаємося та дізнаємося, виконано чи не виконано. Якщо ні, то буде біда”, – наголосив Радуцький.

Нагадаємо, 1 квітня на засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що Одещина не виконала завдання уряду щодо перепрофілювання усіх передбачених лікарняних ліжок для госпіталізації хворих на COVID-19.

Також комітет був занепокоєний тим, що Одеська клінічна лікарня на залізничному транспорті не приймає хворих на COVID-19, а статистика про кількість “ковідних” ліжок та місць, підключених до кисню, яка офіційно передавалась до МОЗ, не відповідає інформації пацієнтів та громадських організацій.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *