Висотка на піску: хто продовжує забудову Траси здоров’я в Одесі?

Компанія “Варда плюс” поновила будівництво на Французькому бульварі. Техніка працює на пляжі колишнього санаторію “Росія”, а дозвіл на відновлення робіт ухвалив Касаційний господарський суд Верховного суду. На місце приїхали громадські діячі та викликали поліцію.

Про це повідомляє Суспільне.

Просто на піску посеред пляжу – виритий котлован та зведено фундамент майбутньої будівлі. Також працює техніка, яка розчищає територію від скупчень ґрунту. Відповідати за запитання кореспондентів працівники відмовилися. А побачивши камеру, вони зупинили роботи, розвернули техніку та пішли звідти.

В Одесі відновили забудову узбережжя та схилів Траси здоров’я. Що відбувається

Коли за декілька годин кореспонденти “Суспільного” вдруге повернулися на місце робіт, з-за паркану було чутно, що техніка знову працює. До зони будівництва приїхали громадські діячі, які згодом викликали поліцію.

В Одесі відновили забудову узбережжя та схилів Траси здоров’я. Що відбувається

За словами голови ВО “Автомайдан” Віталія Устименка, забудовник не має права проводити жодні будівельні чи підготовчі роботи, оскільки триває розслідування справи в суді.

В Одесі відновили забудову узбережжя та схилів Траси здоров’я. Що відбувається

Ми ж розуміємо, що це пляж. Це наша з вами територія. Ми домоглися, аби наклали арешти та обмеження. Адже поки тривають суди, ці людипродовжують будувати. Через це ми йшли в суди та підтримували прокуратуру. Аби суд наклав обмеження, поки ми з’ясуємо, хто правий. Місто чи ті, хто… Чуєте цей звук? Це техніка, яка позбавляє нас території суспільного користування. Це перша ластівка після того, як суд зняв обмеження на час проведення судів”, – поділився Устименко.

На думку громадського діяча Юрія Нікітіна, рішення суду про дозвіл на роботи є незаконним.

В Одесі відновили забудову узбережжя та схилів Траси здоров’я. Що відбувається

Судді вважають, що рекреаційним територіям з деревами та пляжем не можна нанести шкоду знищенням дерев. Чи забудовою пляжу та прибережною зони. Ось ця колегія суддів не достойна бути не лише суддями Верховного суду. Це моя особиста думка. Вони взагалі у жодному суді не повинні працювати”, – поділився Нікітін.

На виклик приїхали представники патрульної поліції. Однак працівники компанії-забудовника не пустили правоохоронців на територію.

В Одесі відновили забудову узбережжя та схилів Траси здоров’я. Що відбувається

Патрульний Іван Граненко коментувати подію Суспільному відмовився та порадив звернутися до пресслужби.

Наразі представники компанії “Варда Плюс” ситуацію не прокоментували. Речниця Одеської обласної прокуратури Ірина Коваленко, обіцяла оприлюднити їхню позицію.

Нагадаємо, прокуратура подала позов проти забудови й оренди пляжу компанією “Варда Плюс” у 2019 році. Ця справа розглядається у трьох судах Одеси: в Приморському районному, Господарському та Адміністративному.

Згідно з документами, компанія орендувала 0,7 гектари землі, а проєкт робіт у березні 2019 року підписала міська рада. Вже у вересні фірма “Варда плюс” отримала дозвіл від Державної архітектурно-будівельної інспекції.

В Одесі відновили забудову узбережжя та схилів Траси здоров’я. Що відбувається

Натомість Одеська обласна прокуратура запевняє, що на цій території немає яхт-клубу, а натомість почалося будівництво трьох корпусів від 3-х до 11-ти поверхів. За даними правоохоронців, цей комплекс має охопити понад 22 тисячі квадратних метрів з 157 квартирами та 48 місцями для паркування.

Прокуратура зазначила, що будівництво порушує охорону прибережної захисної смуги. Після цього правоохоронці звернулися до суду і вимагали визнати оренду незаконною та повернути ділянку міськраді.

2 квітня 2020 року Господарський суд Одеської області визнав забудову законною. Тобто уперше відхилив позов прокуратури. Удруге позов відхилили у вересні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *