Боротьба за бюджет: Лиманська громада закликала фермерів працювати легально

У Лиманській сільській раді, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині відбулася зустріч з фермерами, які обробляють землі на території громади. Основних сільгоспвиробників і фермерів місцева влада зібрала, аби разом обговорити важливі завдання і виклики, які давно потребують вирішення. Серед них – сплата за оренду землі, яка зараховується до місцевого бюджету.
Резніченко Зустріч планували давно, пояснює місцева влада. Голова Лиманської громади Василь Резніченко повідомив, що розвиток всієї громади залежить від кожного мешканця. Особлива відповідальність за наповнення бюджету залежить від своєчасних надходжень податків і зборів, основна частина з них – податки та орендна плата за землю та податок з доходів фізичних осіб.
Основний наголос голова громади зробив на тому, що пора вже виводити всі сільськогосподарські угіддя з “тіні”, легалізувати усю землю, яка обробляється, а це – близько 18 тисяч гектарів сільськогосподрського призначення. Є фермери, які добросовісно сплачують у сільський бюджет всі необхідні податки, але є й такі, що ухиляються не лише від платежів, а й від належного оформлення земельних ділянок та договорів з їхніми пайовиками.
“Якщо кожен фермер легалізує всі свої гектари та заключить офіційний договір з односельчанами-орендодавцями, сплачуватиме належні податки й збори, офіційно оформить своїх працівників, то від цього виграє вся громада, адже всі ці платежі залишаються у нашому сільському бюджеті. Завдяки цьому всі культурно-соціальні, комунальні об’єкти: школи, дитячі садки, бібліотеки, будинки культури, медичні заклади, спортивні гуртки, музична школа, пожежно-рятувальні відділення, будинок милосердя отримуватимуть своєчасне фінансування. Життя Лиманської громади залежить від відповідального ставлення кожного з нас”, – повідомив голова громади.
фермериРозмова вийшла непростою. Сторони висловлювали свої думки, сумніви і сподівання, говорили про різноманітні проблеми, які стоять на заваді розвитку. Проблеми, які накопичувалися десятиліттями, нереально вирішити всі й одразу. Так, наприклад, тема забруднення навколишнього середовища побутовими відходами з’явилася не зараз, і не вчора. І зусиль лише адміністративного апарату сільради явно недостатньо, щоби її вирішити раз і назавжди. Фермери, у свою чергу, скаржилися на неприбутковість бізнесу, надзвичайно неврожайні посушливі роки, які не дають змоги ефективно працювати і вчасно сплачувати усі податки, розраховуватись з пайовиками тощо.
Однак, наголошують в адміністрації, життя громади не може зупинитися: потрібно харчувати дітей у садках у школах, розвивати і вдосконалювати надання послуг населенню. Благоустрій, прибирання, освітлення – усі ці проблеми не знімаються з місцевої влади, якщо хтось не може чи не бажає сплачувати кошти до бюджету. Тому розвиток громади – це спільна праця усіх, хто живе і працює на цій території.
дорога“На території громади розпочне свою роботу інспектор з праці, який перевірятиме легалізацію працевлаштованих працівників. Це стосується як фермерів, так і інших підприємців”, – зазначив Василь Резніченко.
Тим часом, зміни в Лиманській ОТГ вже відбуваються. За останні роки невелика громада змогла навести лад на своїй території, капітально відремонтувати заклади освіти, модернізувати оснащення шкіл, дитсадків, і навіть перевели усі соціальні об’єкти на альтернативне паливо, аби економити енергозатрати.
Але найбільші сподівання покаладає на реконструкцію траси, яка веде до морського узбережжя. Адже розвиток рекреаційних зон Катранка і Російка зможе приносити більше коштів до бюджету. Це дозволить створювати сприятливий клімат для інвесторів, допоможе залучати позабюджетні кошти для виконання програм та проєктів, націлених на стратегічні плани та завдання.
Проте зараз основними надходженнями до місцевого бюджету залишаються податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) та орендна сплата за землю. Від своєчасних надходжень залежить подальший розвиток усієї Лиманської громади.
Авторка – Вікторія Алєксєєнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *