Втрачений мільярд: через коронавірус і “тіньовий” бізнес бюджет Одещини – без грошей

Через коронавірус Одеська область у 2020-му році втратила один мільярд гривень. Керівництво області розмірковує, як в умовах пандемії наповнювати бюджет, і одним з векторів роботи визначає агропромисловий комплекс. В ОДА мають намір вивести з тіні всі земельні відносини.

ГриневецькийПро це йшла мова під час брифінгу голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького 30 березня.

В ОДА вважають, що найбільші надходження йдуть від бюджетної сфери, на другому місці – транспорт, далі – промисловість і агропромисловий комплекс.

Останній, як відомо, минулого року неабияк постраждав через посуху, принісши аграріям 6,5 млрд грн збитків.

Як відзначив заступник голови Одеської ОДА Олег Муратов, основні негативні наслідки несприятливих погодних умов минулого року – загибель посівів сільськогосподарських культур (близько 500 тис. га), матеріальні збитки (понад 6,6 млрд. грн), зниження урожайності культур на площах, що збереглися, та скорочення поголів’я всіх видів худоби та птиці, що обумовлено, зокрема, зменшенням вирощення кормових культур.

Основні напрямки, що потребують постійної уваги регіональної та місцевої влади у середньостроковій перспективі – це відновлення зрошення та систем меліорації, налагодження відповідної взаємодії з банківськими установами, зокрема програми кредитування виробників сільськогосподарської продукції, належне функціонування малих та середніх підприємств сфери виноробства.

На 2021 рік прогнози поки цілком прийнятні: вологості достатньо, 75-80% посівів – у обнадійливому стані,

Однак не все так райдужно. Як відзначив пан Гриневецький, в області у 10 разів менше стало вироблятися кормів, відповідно зменшилась і площа посівів під них. Тому в ОДА шукають шляхи виправлення ситуації.

Паралельно очільник області закликає вивести з тіні всі земельні відносини, збільшивши тим самим надходження до бюджету. Це стосується  всебічної «детінізації»: працевлаштування, заробітна плата, земельні відносини тощо, що потребує не тільки діяльності державних органів, а й проведення роз’яснювальної роботи на усіх рівнях.

Джерело – Одеська ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *