У Южному нема інтернатів, бо всіх дітей-сиріт влаштували в прийомні родини – мер Новацький

У місті Южному склалась рідкісна для України ситуація. Це одне з дуже небагатьох міст, жодна дитина з якого не живе в дитячому будинку чи інтернаті. Усі діти-сироти чи діти, позбавлені батьківського піклування, в місті перебувають в сімейних формах виховання.

Про це повідомив міський голова Володимир Новацький на своїй сторінці у Фейсбук.

Одна з дуже важливих сфер – це забезпечення комфортного життя южненським дітям,у тому числі тим, хто з якихось причин лишився без батьківської опіки і піклування, зазначає очільник міста.

“В Южному проживає 6 920 дітей, з них на обліку станом на 1 жовтня 2020 року перебуває 104 дитини. Із цих дітей, що перебувають на обліку, 42 дитини – сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, перебувають під опікою, піклуванням в сім’ях опікунів і піклувальників. Ще 8 дітей, які перебувають на первинних обліках у інших служб, тому що зареєстровані в інших регіонах, але проживають на території міста Южного. З них семеро дітей перебуває під опікою южненців, а одна – виховується в прийомній сім’ї”, – повідомив пан Новацький.

Також є 7 дітей, із 5-ти сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Власне, до категорії “усиновлені діти” южненська влада зараховує 25 дітей із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які зараз теж зростають у сім’ях.

Тому, коли починаються розмови про будівництво або влаштування дитячого будинку чи інтернату в Южному, ми завжди наголошуємо на тому, що такий заклад в нашому місті, на щастя, не є актуальним. Власне, зараз і на державному рівні відходять від таких форм роботи з дітьми, які не мають батьків, переходячи до усиновлення, опіки або патронатних сімей”, – відзначив мер міста.

Тим часом виникла потреба у патронатних сім’ях.  Так, зараз є троє дітей, які перебувають в центрі соціально-психологічної реабілітації до вирішення питання позбавлення батьківських прав у суді. Вони з родин, які опинилися в складних життєвих обставинах. Для них підшукують патронатні сім’ї у Южному.

Як повідомив Володимир Новацький, Майбутні батьки проходять спеціальні курси в Одесі, де з ними працюють психологи, спеціалісти ретельно перевіряють готовність усиновлювачів – матеріальну, моральну, стан здоров’я. І лише після відповідного висновку, відвідування усиновителями дитячих будинків та спілкування та з дітьми, вони отримують можливість взяти дитину на усиновлення чи під свою опіку.

Тож, оскільки з потенційними усиновлювачами ведеться велика робота, у Южному жодного разу не було скасування вже оформленого усиновлення.

У нас із усиновлених уже є діти, які виросли, завели власні сім’ї. Є багато діток, які досягають значних успіхів у різних сферах, виграють у міжнародних конкурсах, і це дуже тішить. Ми в Южному точно знаємо, що сімейні форми виховання є найкращим вибором для дітей, які не зі своєї волі опинилися у складних життєвих обставинах. І допомагати таким маленьким южненцям – наша спільна задача”, – наголосив міський голова.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *