Врожай винограду на Одещині скоротився у 5 разів

Про це йшла мова на зустрічі виноградарів і фермерів з керівництвом Одеської обласної ради в Ізмаїльському районі.

Передбачається, що в цьому році урожай складе близько 1,5 тонни винограду з 1 гектара, тоді як в звичайний рік він становить 6-8 тонн.

Крім того, підприємствам доводиться сплачувати податки і розраховуватися з власниками паїв за оренду. Через всього цього фермери не впевнені, що зможуть повноцінно працювати хоча б ще один рік. Аграрії просять у держави підтримки, в тому числі – податкових пільг і виплати компенсацій за втрачений урожай.

Саме аграрні та фермерські господарства забезпечують робочі місця, а податки, які вони сплачують, формують більшу частину бюджетів сіл, селищ, громад, районів Одеської області. На жаль, сьогодні питання допомоги та компенсацій аграрним підприємствам, які постраждали у наслідок посухи, залишається не вирішеним», – зауважив заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський.

Нагадаємо, що подібна ситуація – і з іншими сільгоспкультурами. В Бессарабії залишили без обмолоту близько 40% площ, засіяних пшеницею. Дуже низька врожайність у кукурудзи, гороху та соняшнику.

Ще в липні ДСНС визнала посуху в Одеській області надзвичайною ситуацією державного масштабу.

За підрахунками Мінекономрозвитку, збитки від посухи склали понад 6,5 млрд грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *