“Слуги” проти мерів? В Асоціації міст заявляють про політичний тиск на місцеве самоврядування

Асоціація міст України звернулася до Голови Верховної Ради пана Разумкова та голів депутатських фракцій та парламентських груп з проханням зняти проєкт Постанови про створення слідчої комісії з розгляду Верховної Ради. І пропонує провести щодо нього широкі консультації із залученням Асоціації, за підсумками яких прийняти зважене рішення.

З 18 червня 2020 року на розгляді у Верховній Раді перебуває проєкт Постанови №3693 “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування по рішенням органів та посадових осіб місцевого самоврядування, що мають ознаки порушень чинного законодавства України, конфлікту інтересів та корупційних діянь”.
Постанову вже розглянув профільний Комітет Верховної Ради, висловивши ряд зауважень. Проте рекомендував паламенту розглянути її на засіданні.
В Асоціації міст України переконані, що створення парламентської слідчої комісії напередодні виборів є політичним тиском на місцеве самоврядування. Про це йдеться у відкритому зверненні організації, оприлюдненому на офіційному сайті.
Асоціація міст України розглядає таку ініціативу як черговий крок в напрямку посилення тиску на органи місцевого самоврядування напередодні місцевих виборів, запланованих на 25 жовтня 2020 року. Адже прийняття Верховною Радою України такого рішення на початку виборчої кампанії створить додатковий інструмент політичного впливу на діючих міських голів та посадових осіб місцевого самоврядування.
Утворення такої ТСК зараз є поганим сигналом суспільству та міжнародній спільноті, оскільки ймовірність її використання з метою недобросовісної конкуренції та нечесної політичної боротьби можуть мати вплив на результати народного волевиявлення. А це, у свою чергу, негативно вплине на репутацію України та міжнародне визнання чесності та прозорості місцевих виборів”, – повідомляється у Листі АМУ.
Ініціатором внесення законопроєкту є народний депутат від політичної партії “Слуга народу” Максим Пашковський. Це вже не перша спроба впливу провладної сили, яка має монобільшість у парламенті, посилити тиск на місцеве самоврядування. Напередодні місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня 2020 року, це своєрідна “розправа” з конкурентами, вважає радник Київського міського голови, екс-нардеп Дмитро Білоцерківець.

Коли подібні ініціативи з’являються безпосередньо перед виборами, виникають сумніви щодо істинних причин їх появи. На моє переконання, існують величезні ризики, що ця Комісія буде використана для політичної боротьби з діючими місцевими лідерами з метою впливу на результати виборів. Примітно, що профільний комітет Верховної Ради висловив до постанови ряд зауважень, однак, незважаючи на це, рекомендував парламенту розглянути її на засіданні. Переконаний, що проект постанови №3693 не можна ухвалювати в існуючому вигляді, адже він створить передумови для тиску на місцеву владу напереродні виборів”, – повідомив Білоцерківець на своїй сторінці у Фейсбуці.

Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, з метою забезпечення ефективної співпраці між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, збереження основних принципів належного врядування і конституційних прав громадян Асоціація міст України звернулася до Президента як до гаранта Конституції України з ініціативою провести зустріч з Правлінням АМУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *