Черговий обвал будинку в Одесі залишив без житла 24 людини

В Одесі о третій ночі обвалилася частина житлового будинку. Чотириповерхова споруда зведена на початку минулого століття. У результаті обвалення будинку на вулиці Ясній чоловік отримав рвану рану стегна. Уламки також розтрощили припаркований Mercedes.

Нині рятувальники розбирають завали. У мерії стверджують, що будинок не був аварійним, і припускають до руйнування могло призвести самовільне перепланування помешкання на 4 поверсі. Утім, остаточну причину руйнування встановлюватимуть експерти.

“Почалося все з тріску, почав тремтіти будинок, потім вже дерево, скло, все. Дід наш знаходився в тій кімнаті, яка обвалилася, яка була близька до тієї, яка обвалилася, він не зрозумів, що підлоги немає і провалився туди. Третій поверх, багато ударів, рвані рани, він дуже побитий”, – розповіла мешканка будинку Людмила Фараджева.

Попередньою причиною обвалу будинку в Одесі називають самовільну реконструкцію в квартирі. Як повідомила журналістам заступник директора департаменту міського господарства Одеської міської ради Наталія Мостовських, вночі обвалилася права торцева частина будівлі, побудованої у 1912 році. Будівля є пам’ятником архітектури місцевого значення. У 1991 році її взято під охорону держави.

«За попередніми даними, причина обвалення – самовільна реконструкція на 3-му та 4-му поверхах. При візуальному огляді ми виявили, що на дерев’яних перекриттях залита бетонна плита, яка нависає над усіма іншими поверхами», – повідомила Мостовських, додавши, що остаточну причину НП встановлять експерти.

За її даними, в лютому до влади звернулися мешканці 1-го поверху, які повідомили, що в їх квартирі з’явилися тріщини. Співробітники ЖКС «Фонтанський», який обслуговує цю територію, на місці встановили «маяки», стан яких, як стверджує чиновниця, до теперішнього часу не змінювався.

Крім того, ЖКС звертався до управління національної спадщини міськради з проханням обстежити будинок і встановити причину утворення тріщин. Як зазначила Мостовських, у 10 квартирах будинку проживали 38 осіб. З них 11 осіб відселено до табору «Мрія», інші – до родичів, друзів і знайомих.

Ще однією причиною обвалення міг стати витік води в одній з квартир, яка була порожньою. Як стверджують потерпілі мешканці, вони неодноразово зверталися до комунальних служб з вимогою вирішити цю проблему. Як уточнили в мерії, будинок аварійним не значився. Під час обвалення постраждав чоловік, який отримав рвану рану ноги.

«Йому надано допомогу, лікується амбулаторно», – повідомили в мерії. Також уламки розтрощили припаркований поруч з будинком автомобіль Mercedes, який належить жінці з будинку навпроти.

Кім того, через обвалення пошкоджено газову трубу. Роботи з розбирання будівельних конструкцій довго не розпочинали через наявність у повітрі запаху газу. Пошкоджено 4 квартири (1-й, 2-й, 3-й і 4-й поверхи, в яких проживало 10 осіб).

Одеська поліція почала розслідування через обвал у житловому будинку за статтею “службова недбалість”.

Нагадаємо, це не перший обвал будинку в Одесі за останній час: у травні в Одесі стався обвал трьох житлових багатоквартирних будинків – на вулиці Торговій, 20, на Середньофонтанській, 29 і на Польському узвозі, 9.

ФОТО – “Думская”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *