Жителі Арцизького та Тарутинського районів категорично проти приєднання до Болграду

Запропонована модель укрупнення районів не всім припала до душі. Мешканці двох районів Одеської області виступають проти приєднання до Болградського субрегіону в рамках адмінстративно-територіальної реформи.

У вівторок, 9 червня, представники Арцизького та Тарутинського районів, записали відеозвернення, а 10 черня навіть протестували під стінами Кабінету Міністрів.

Справа в тому, що Міністерство розвитку громад і територій 5 червня прилюднило проект поділу Одеської області на райони. Їх в області пропонується залишити лише шість: Одеський, Подільський, Ізмаїльський, Білгород-Дністровський, Роздільнянський та Болградський.

До субрегіону з центром у Болграді планують включити території нинішніх Болградського, Арцизького та Тарутинського районів. Але у міністерстві не виключають внесення змін у проект.

Проте жителі Арцизького та Тарутинського районів налаштовані категорично проти.

Створення Болградського району суперечить всім нормам адміністративно-територіальної реформи, абсолютно нелогічно з географічної, економічної та логістичної точок зору”, – наголошується в заяві.

Мітингувальники вважають, що в процес об’єднання районів в Одеській області активно втручаються проросійські сили, які планували в 2014 році створити на території області так звану “Бессарабську народну республіку”.

Домагаючись приєднання Арцизького та Тарутинського районів до Болграду, вони створюють анклав, який у майбутньому може загрожувати національній безпеці України, заявляють автори звернення. Кажуть, намагання  “зберегти”болгарське населення”, роздмухування національного питання, – велика маніпуляція. Адже болгари з інших районів теж проти приєднання.

Українська Бессарабія – багатонаціональний край. На території Болградського, Арцизького та Тарутинського районів компактно проживають не тільки болгари, а й українці, росіяни, гагаузи, молдавани, албанці, цигани та ін Підігруючи деяким політичним силам в національній тематиці, можна дестабілізувати ситуацію в регіоні, тим самим обмеживши інтереси інших нацменшин, що проживають на території укрупненого району”, – підкреслив колишній голова Арцизької РДА, радник голови Одеської облради Сергій Парпуланський.

Голови сільрад та ініціативні групи двох районів зібрали підписи мешканців, які виступають за об’єднання Арцизького, Тарутинського, Татарбунарського та Саратського районів навколо Арциза.

На їхню думку, Арциз як майбутній адмінцентр – найоптимальніший варіант. Його географічне розташування набагато зручніше, тут є опорна лікарня і відділення поліції, сюди простіше дістатися тарутинцям. А щоб отримати медичну допомогу в Болграді, їм доведеться проїхати 200 км замість 40 і перетнути два пункти пропуску на українсько-молдовському кордоні.

Активістам вдалося зібрати 20 тисяч підписів, документи спрямували до Кабінету міністрів, Верховної Ради та Офісу президента України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *