У серці Любашівщини висаджують унікальне дерево, яке здатне змінити клімат і покращити екологію

Це павловнія або Адамове дерево, яке ще називають деревом-“фенікс”, бо воно 5-6 разів відроджується на місці зрізу. Ним вже засадили близько 40 гектарів і планують створити підприємство з переробки деревини, створивши додаткові робочі місця для місцевих мешканців.

Про це СИЛІ ГРОМАД розповів депутат Одеської обласної ради Анатолій Артеменко. Минулого року йому разом з головою Любашівської районної ради Сергієм Паровиком вдалося “затягти” на родючі землі Любашівщини підприємця Олександра Гонцова. У селі Арчепитівка, що на території Бобрицької сільради (яка вже увійшла до складу Любашівської ОТГ), пан Олександр просто на березі ріки Кодими створив спочатку равликову ферму, а згодом почав втілювати унікальний екологічний проєкт.павловнія

Павловнія – це екологічне дерево, і перспектива майбутнього нашої держави. Одне дерево росте близько 5-6 років, воно потім дає дуже великий прибуток, бо виростає за 6 років 15-20 метрів висоти, – ніяке поле такого не може дати. Підприємство минулого року висадило 10 га, і цього року біля 30 га, ви уявіть собі, який це ліс буде, і серце не тільки громади, а й мабуть області, та й держави“, – розповів Анатолій Артеменко.

Олександр Гонцов за професією – агроном. Про павловнію він може розповідати годинами! Каже, це дерево – велика знахідка для наших країв: за великі ароматні квіти його дуже люблять бджоли, з 1 га можна зібрати до 700 кг меду.

Лісосмуги з павловнії здатні захистити поля від вітру, а ґрунт – від ерозії. Деревина використовується в якості матеріалу для виготовлення дощок для серфінгу, лиж, сноубордів, паркету, жалюзі, стель, музичних інструментів, меблів, в судно- і авіабудуванні. Велике листя йде на корм великій рогатій худобі. Гілки можна використовувати для виробництва біопалива.

Наша ціль – вирощувати її на ділову деревину, щоб запобігти вирубці іншого лісу. Наприклад те, як павловнія росте за 5 років, сосна зможе досягти за 50 років. Плюс екологічно це дерево дуже корисне, бо за рік воно виділяє 140 кубів кисню, відповідно, – поглинає багато вуглекислого газу. З деревини роблять музичні інструменти, вагонка йде на яхти, на сауни. Деревина дуже легка, не піддається ні шершню, ні термітам, в ній багато натоніну. Також, якщо покласти в воду, вона воду не вбирає. Плюс дерево дуже важко загоряється, так що при будівництві дерев’яних будиночків це незамінна річ”, – пояснює пан Олександр.

Та найбільша цінність павловнії – у її здатності створювати екологічні смуги, які можуть стати надійним захистом від вітру і пилових суховіїв, що знищують родючі поля Одещини. Ініціатори проекту впевнені: вже за 5 років на території села Арчепитівка з’явиться справжній ліс, який змінить клімат і допоможе відновити цілу екологічну систему.

Більше – в сюжеті СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

6 thoughts on “У серці Любашівщини висаджують унікальне дерево, яке здатне змінити клімат і покращити екологію

  1. Це якийсь шквал екологічного невігластва. Люди займаються біологічним засміченням місцевих екосистем і хизуються цим на всю країну. Ну невже так важко просто відкрити інтернет і просто почитати про павловнію?!!! Англомовні джерела пишуть про інвазивність павловнії для Європи та США, у нас, звісно, наука щодо чужорідних видів знаходиться на рівні ХІХ ст. і не намагається змінити ситуацію взагалі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *