Асоціація міст пропонує залишити “мажоритарку” на місцевих виборах

Всеукраїнська організація “Асоціація міст України” звернулася листом до керівників депутатських фракцій Верховної Ради щодо ситуації, яка склалася навколо процесу підготовки до місцевих виборів та пропозицій змін до Виборчого кодексу України. У зверненні за підписом голови АМУ Віталія Кличка, наголошується на неприпустимості закритого процесу обговорення змін до Виборчого кодексу України в частині місцевих виборів та необхідності залучення до обговорення усіх зацікавлених осіб, зокрема, Асоціації міст України. 

Голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко звернувся до Голови Верховної Ради України, голів фракцій політичних партій та депутатських груп. У листі він наголошує, що пропозиції по встановленню будь-якого загальнонаціонального рейтингу партій, від якого буде залежати їх право на розподіл депутатських мандатів до місцевих рад, є антиконституційним та обмежує виборче право.

Також є неприпустимою пропозиція запровадити пропорційну виборчу систему для виборів депутатів місцевих рад (сільських, селищних, міських) з кількістю виборців у громадах, де мешкає 90 тисяч людей і менше.

Серед важливих пропозицій АМУ визначає наступні:

  1. Забезпечити максимально відкритий та прозорий процес обговорення змін до виборчого законодавства із залученням до нього найширшого кола зацікавлених осіб, зокрема Асоціації міст України.
  2. Збереження чинного положення про застосування пропорційної системи виборів у громадах з кількістю виборців від 90 тис.
  3. Недопущення встановлення загальнонаціонального рейтингу партій для розподілу мандатів у місцеві ради.
  4. Гарантування права громадян на самовисування на посаду сільського, селищного, міського голови не залежно від кількості виборців.

Скасування або значне зменшення розміру виборчої грошової застави для кандидатів у сільські, селищні, міські голови та депутатів місцевих рад. Грошова застава не має бути єдиним чи основним джерелом фінансування місцевих виборів.

Таким джерелом має бути державний бюджет, наголошують в АМУ.

За інформацією Одеського РВ АМУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *