Нацпарк “Тузлівські лимани” будує канал в заповідній зоні, юристи кажуть – незаконно. ВІДЕО

Поблизу курортної зони Російка, що в Татарбунарському районі на Одещині, по-справжньому гаряче. 19 березня помічник народного депутата по 141 виборчому округу Олексій ЛОГІНОВ виклав на своїй сторінці у Фейсбук відео з подорожі на морське узбережжя лиману Шагани.

За його інформацією, місцеві жителі звернули увагу на важку будівельну техніку, яка прибула в район 25-го км піщаної коси, для будівництва каналу озеро Шагани – Чорне море. На місце він виїхав разом з місцевим очільником товариства мисливців і рибалок Володимиром Друговіним. Під час спілкування з робітниками зламаного “драглайна”, який збирався копати траншею та подальшим з’ясуванням обставин, у відвідувачів закралися сумніви: а чи працюють екологи НПП “Тузлівські лимани” в законному руслі?..

Вказана територія відноситься до прибережної захисної смуги Чорного моря, тож проведення будь-яких будівельних робіт без наявності наукового обгрунтування, громадського обговорення, погодженої і затвердженої проектно-кошторисної документації, отримання дозволів на проведення відповідних робіт, не допускається. Проте, як дізналися правозахисники, жодних дозвільних документів на будівництво каналу, а також державного фінансування, Нацпарк не отримував.

Про екологічне порушення повідомили до Державної екологічної інспекції України, яка відправила на місце своїх представників. Перевіркою встановлено, що техніку для проведення робіт надало Кілійське управління водних ресурсів. Дозвільних документів на розробку ділянки в курортній зоні не виявилось.

Так само їх не продемонструвала й Ірина Вихристюк, в.о. директора Нацпарку “Тузлівські лимани”, яка, прибувши на місце, звинуватила представників екоінспекції в тому, що ті не попередили її… про позачергову перевірку.

“На даний час природоохоронний захід проводиться згідно плану заходів Парку на території Парку (з вилученням). Але нам ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ виконувати роботу представники ДЕРЖЕКОІНСПЕКЦІЇ Кримсько-Чорноморського округу, які працюють в інтересах угрупування – Логінова Олексія (помічника нардепа Олександра Ткаченка 141 округ), Друговіна Володимира, голова Татарбунарського товариства мисливців та рибалок, які телефоном звернулися до Держекоінспекції, керівник О.Ставнійчук моментально видає наказ і за три години, проїхавши 200 км інспекція вже на місці – піщаному пересипі разом з Логіновим та Друговіним. Жодного повідомлення в Парк щодо перевірки позачергової не було!”, – повідомила пізніше п. Вихристюк на своїй сторінці.

Між тим, як стверджує пан Логінов, територія НПП “Тузлівські лимани” складає 2022 га і протягується з 3 по 23 кілометр піщаної коси. Тоді як ділянка, де ведуться роботи під керівництвом пані Вихристюк, знаходиться на 25 кілометрі, яка до Нацпарку вже не відноситься.

На думку правозахисника, за допомогою будівництва каналу керівництво НПП “Тузлівські лимани” збирається незаконно добувати водні біоресурси – креветку, а згодом кефаль. І це в той час, коли сама пані Вихристюк донедавна демонструвала нещадну боротьбу з місцевими рибалками, називаючи їх браконьєрами. Таким чином, переконаний автор відео, екологи, які вимагають виконувати закон, – самі ж його і порушують.

Повне ВІДЕО – від Олексія Логінова:

https://www.facebook.com/alekseykiliya/videos/1482435055271273/?__xts__[0]=68.ARC1XRJ2ynRQVLSxsjxz70dYXwlrGEPlMd8YEdh7NNUXTz-2UupM4nIJLdaaWFH4K_r17lMGVWsUkK10tYwEilEOZI0j5fLEupB0EhtAQsDsa5x-BcKAPpqTuCgNx1TVQRMSKZrtRog6-I_ASKYFLPhMXhtFRCslqbgNumq3o3tmkD28NGRlCAMKRGqjQ8TxqSNfeeD6Py9r-7MRHNK4YMkWAlMtVxRJyd1odTopPHJco6eo4nUXSHvXKQihM0LXFoiVdsYYKB3BqAvy&__tn__=K-R

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *