Одеські журналісти вимагають відставки авторів закону про “фейки”

Проект “Закону про забезпечення інформаційної безпеки” є абсолютно неприйнятним, авторитарним, антиконституційним і ганьбить демократичний характер держави Україна.

З такою заявою виступили одеські журналісти на чолі з відомим медійником Леонідом Штекелем та закликали президента негайно відхилити цей законопроект, повідомляє кореспондент СИЛИ ГРОМАД.

На думку підписантів звернення, автори проекту нормативного акту повністю дискредитували себе, як керівники міністерства, що відповідає за інформаційну політику країни.

“Їх подальша робота на своїх постах в Кабінеті міністрів України може повністю дискредитувати в очах українського суспільства та світової громадської думки імідж України, як демократичної країни”, – йдеться у заяві.

На думку підписантів, новий законопроект нічим не кращий закону “Про наклеп”, який в 2012 році намагаються проштовхнути тодішня провладна Партія Регіонів Віктора Януковича.

Жодної інформаційної безпеки не існує. Є боротьба з іншою думкою.. Якби влада хотіла боротися, вона б боролася, але вони нічого не роблять.Інформаційна діяльність нової власті не нульова, вона негативна, і при цьому вони намагаються змусити ЗМІ, щоб ті нічого не могли говорити”, – прокоментував “Думській” Леонід Штекель.

информационной безопасности нет. Есть борьба с чужим мнением. Если бы власть хотела бороться, то она бы боролась, но они ничего не делают. Информационная деятельность новой власти не нулевая, а отрицательная, и при этом они пытаются заставить СМИ, чтобы те ничего не могли говорить».

Нагадаємо, раніше Міністерство культури оприлюднило порівняльну таблицю до законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації” та запрошує його обговорити.

Зокрема, у проекті пропонують визначення “дезінформації”, “національного інформаційного простору”, розмежовують поняття “журналіст” та “професійний журналіст”.

“Дезінформація”, згідно із поясненнямии авторів проекту, – “недостовірна інформація з питань, що становлять суспільний інтерес, зокрема стосовно національної безпеки, територіальної цілісності, суверенітету, обороноздатності України, права українського народу на самовизначення, життя та здоров’я громадян, стану довкілля”.

“Недостовірна інформація” – “неправдиві відомості про осіб, факти, події, явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них неповні або перекручені”. Не може бути “дезінформацією” оціночні судження, сатира, пародія, недобросовісна реклама.

Також пропонується розмежувати поняття “журналіст” та “професійний журналіст”. Перший це особа, яка збирає, одержує, створює, редагує або поширює масову інформацію. “Професійний журналіст”, натомість, має бути членом Асоціації професійних журналістів України.

Крім цього, усі фізичні та юридичні особи, які працюють у сфері медіа, мають бути зареєстровані Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення або мати відповідну ліцензію.

Нагадаємо, у лимтопаді минулого року президент Володимир Зеленський доручиив уряду розробити законопроект про вимоги і стандарти новин ,а також створив раду з питань свободи слова та захисту журналістів як консультативно-дорадчий орган при президентові.

Натомість міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський на своїй сторінці у Фейсбуці запевнив, що уряд не збирається регулювати стандарти новин, а слова в указі президента про “вимоги і стандарти новин” є термінологічним непорозумінням. Він також вважає, що більшість ЗМІ в Україні переслідують економічні або політичні інтереси.

Одеські журналісти, серед яких представники  різних видань, звернулися до президента і прем’єр-міністра України з вимогою негайно відправити у відставку авторів цього скандального законопроекту.

2 thoughts on “Одеські журналісти вимагають відставки авторів закону про “фейки”

  1. Ваша новость – уже дезинформация!
    Не “на чолі з відомим медійником Леонідом Штекелем”, а там один Штекель и был. Об этом в одесских СМИ писали на прошлой неделе

    1. Перепрошуємо, але Ви мабуть, не читали новину повністю? Ми повідомили про свіжі події, – від учорашнього дня збирають підписи під зверненням. Наше видання теж його підтримує. Фото Штекеля взяли з мітингу минулого тижня. То в чому дезінформація??

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *